Houthakken en stoken is dat wel verantwoord?
Het is inmiddels een jaarlijks terugkerende traditie: kopen we kant- en- klaar gedroogd en gekloofd hout of gaan we weer lekker zelf met de bijl aan de slag? Een keer hebben we kant -en- klaar gekloofd hout gekocht, makkelijk maar een gedeelte van de lol ontbrak. De lol om eens even te laten zien dat er in jou ook een stoere houthakker schuilt! En daarom kopen we nog elk jaar weer bij de graaf iets van 10 kuub beuk hier uit het bos. Er zijn altijd wel kerels,( het zijn bijna alleen kerels, dames, ) die wel even willen laten zien hoe goed ze houthakken en kloven kunnen.
De stapel nogal dikke stammen lagen er al sinds juni 2018 en moesten nodig worden verwerkt, zodat ze nog goed droog kunnen worden voor winter 2019/2020. Gelukkig had buurman Robert net een nieuwe kettingzaag en was hij dus op zoek naar een testobject. Wij vonden het prima dat hij de stammen in mootjes van 35cm zaagde, dan konden de klovers aan de slag. De klovers waren dit keer mijn zwager Sicco en zijn maten Rein en Dedmer, ik had ze gevraagd om het huis warm te houden, omdat het afgelopen week nogal extreem zou gaan vriezen. Zij wisten gelukkig wel raad met die mootjes en hoewel het -12C was, stonden de heren al snel in T-shirt in hoog tempo de bult weg te werken.
Toen de mootjes van Robert verwerkt waren zag ook buurman Heinz zijn kans schoon en kon hij eindelijk weer van de partij zijn. Hij moest het namelijk tijdelijk rustig aan doen wegens een nieuwe heup. Deze was nu ver genoeg genezen zodat hij de andere vijf kuub even in mootjes kon zagen en als 79-jarige revanche kon nemen op de ander buurman. De Friese kloofploeg kon weer verder hakken en inmiddels ligt er weer de traditionele muur van houtblokken in de tuin. Jongens bedankt!
Niet getreurd er liggen nog zeker vier kuub mootjes voor andere liefhebbers.
Is hout stoken ecologisch verantwoord?
Verder bereiken mij klachten over het feit dat hout stoken niet ecologisch zou zijn. Daar zit wat in, maar daar wil ik dan nog wel even tegenover zetten dat het hout dat ik koop uit het naast gelegen ecologisch beheerde bos komt. Er wordt daar altijd gezorgd dat de netto aangroei altijd groter is dan wat er jaarlijks gekapt wordt voor de bouw en de stook. Dit wordt jaarlijks bepaald en bewoners uit de naast gelegen dorpen hebben eerste keus.
Verder is het nogal makkelijk gezegd dat je maar wat anders moet gaan stoken dan hout. Oorspronkelijk zat hier in het huis een hele grote oliekachel, die was verrot toen we hier kwamen en hebben we er uit gesloopt. Toen besloot ik ook dat we geen fossiele brandstoffen meer willen, dus gas viel ook af. Gas is sowieso niet handig hier, want er is geen gas en dus had je moeten investeren in een gastank en dergelijke.
Pellets zijn ook de revue gepasseerd, maar ook dat leek me geen goed idee, want hier vlakbij zit een hele grote pelletfabriek van de RWE die alle biomassa uit de omgeving opkoopt. Prijzen worden hierdoor extreem hoog en er worden welhaast zeker niet ecologisch bomen omgehakt om te verkopen aan de RWE. Handel! Dit zorgde er ook voor dat mijn biomeiler route hierdoor ook dood loopt, want ondanks dat we het hout niet verbranden is het nog steeds heel kostbaar.
In het dorp zien we verder nog houtsnipperkachels waarin toch vaak, aan de rook te zien, regelmatig natte snippers gaan, ook dat is niet bepaald milieuvriendelijk.
Het meest ziet men in Duitse plattelandshuizen de zogenaamde Scheitholzkessel, een kliko-achtige kachel die in de kelder staat en waarin je in één keer stukken hout van een meter kwijt kan. Echte oude boerderijen hebben nog wel eens een tegelkachel of massakachel in het midden van het huis, die lopen ook allemaal op hout. Oliekachels zie je ook nog veel in oudere huizen. In de bouwmarkt kun je gewoon voor bijna gratis bruinkoolbriketten kopen en als je die stookt ruikt het hele dorp ernaar. De Duitse regering doet er alles aan om mensen van de fossiele en houtstook af te krijgen maar makkelijk is dat niet.
Het umweltfreundliche aardwarmte heb ik ook laten onderzoeken maar kwam op 55000 euro voor één boring, dat werd me te gek. Horizontale aardwarmte zou net kunnen maar dan moet ik mijn hele tuin twee meter laten afgraven, is nog wel een optie eventueel. Verder heb ik als backup een elektrische ketel, deze kost ongeveer 65 euro aan stroomkosten per dag, dat is dus alleen voor noodgevallen (-23C en wij niet aanwezig).
Warmtepomp
Nu wij inmiddels in een groot deel van het huis tempierung hebben liggen en één en ander aan isolatie hebben gedaan, zijn we er nu achter gekomen dat we het huis in principe op 15C kunnen krijgen door constant 35C warm water door de tempierungsbuizen te laten lopen zelfs bij permanente vorst (-12C). Sturen we 40-45C water door de buizen dan worden de kamers aangenaam 20C. Met een flinke lucht / water-warmtepomp moet dat dus lukken en zo kunnen we dus langzamerhand van de afhankelijkheid van houtstook af. Dat zal zeker goed zijn voor het binnenklimaat, maar helemaal zonder houtstook gaan wij hier niet meemaken denk ik, hakken, kloven en stoken is ook gewoon leuk.
Lekker voor de de lamge winter in StünzelHout stoken is en blijft een gezellige bezigheid.en is ook een aangename warmte.Ik hoop dat het met julli allen goed gaat en lees dat ook Heinz weer
mee kan doen na zij heup operatie.Groeten aan allen en nog een Voorspoedig en Gezond nieuwjaar
2019 .Groet van Hubertus.Heb even geduurt dat ik weer mee kon kijken op je blog heb problemenn gehad met mijn computer.moest alles weer opnieuw instaleren
ok ik kijk weer uit naar je volgende berichten.
groeten uit Noorwegen.