Tien kuub hout hakken, hoe doe je dat ?
Vorig jaar hebben we 10 kuub brandhout gekocht via de boswachter uit de bossen hier direct achter het dorp. De beuken-, en ook een paar eikenhouten stammetjes werd aangeleverd in lengtes van 3m lang en lagen al sinds mei vorig jaar in de tuin. Had al lang gekloofd moeten worden, maar de prioriteit lag even op andere zaken, nu moest het er maar eens van komen en samen met mijn zoon en zwager hebben we deze klus aangepakt.
In Wittgenstein is het de gewoonte om het hout te zagen in stukken van een meter lang, die dan te kloven en dat dan twee jaar in de open lucht te laten drogen. Overal in deze omgeving zie je dergelijke stapels die vaak door specialistische bedrijven worden gemaakt. Nadeel van stukken van een meter is dat deze te lang zijn voor de gemiddelde kachel, en dus moet je later alsnog je hout op de juiste lengte zagen met een afkortzaag.
Typische Duitse houtstapel |
Wij kiezen er voor om de stukken gelijk op lengte te maken van 40 cm. Mijn zwager Sicco heeft speciaal hiervoor een kettingzaag voor ons gekocht, en gaat voortvarend aan de gang. ‘s Middag komt ook buurman Heinz nog even met zijn twee maten grotere zaag, en is de klus in een paar uurtjes geklaard.
Heinz en Sicco in actie. |
Na het zagen kunnen we kloven en besluiten we het hout als een soort schutting langs het terras te stapelen. Met de kloofbijl sla je de stukken redelijk makkelijk in kleinere stukken, nadeel is echter dat de stukken alle kanten op vliegen en dat je steeds moet bukken om ze weer op te rapen (dat bukken is het meest vermoeiend). Toen zag ik dit filmpje waarin een heel handige truc wordt toegepast door een elastiek om de stam te doen. Dit hebben we zelf ook gedaan, en dat werkt heel prettig, zie filmpje hieronder.
Later kwamen we ook nog deze kloofmethode tegen, dit lijkt me een nog handiger manier, en zeer het overwegen waard voor de volgende keer. Grote plus punt, geen elastiek nodig, en je kan de gekloofde stukken zo in de kruiwagen schuiven.
Alle gekloofde stukken hebben we opgestapeld twee rijen breed op de oude stenen van de lelijke hooischuur muur, scheelt weer een container en hergebruik is altijd goed natuurlijk. Voorlopig hebben we het even bij een simpele rechte stapel gelaten. De stapel is tevens schutting nu, zodat we iets minder te kijk zitten vanaf de weg. Later willen we er nog iets artistieks mee doen, iets met het Witgensteiner Herz bijvoorbeeld, op deze site zijn er legio voorbeelden.
We zijn een heel eind gekomen, denk wel acht kuub hout verwerkt. Er liggen nu nog zo’n 150 stammetjes klaar om gekloofd te worden, dit voor de liefhebber die zich eens helemaal wil uitleven of zijn agressie kwijt wil. Voor eten en taart wordt gezorgd, want dat hakken maakt extreem hongerig.
De stapel |
De stapel met een idee van de breedte. |
De rest, ongeveer 150 nog te kloven stukken, voor de liefhebber. |