Stünzel

Stünzel is een klein dorp in Wittgenstein dichtbij Sauerland in de deelstaat Nord Rhein Westfalen in Duitsland bovenop een 600m hoge berg. Eigenlijk moet men zeggen “Auf dem Stünzel”. Het is een klein dorp met 17 huizen en tussen de 60 en 70 inwoners. Maar het heeft wel een café en is één keer per het middelpunt van het Stünzel Fest, een groot feest waar wel 10.000 mensen op af komen. Ook is het dorp geliefd onder wandelaars, mountain bikers, paardrijders en fotografen vanwege het mooie lichtVoor meer info meer over het dorp en Wittgenstein check ook de Duitse Wikipedia en de tourist info.

 

Houtkunst

Onze buurman is een houtkunstenaar, zijn objecten zijn te koop en/of worden in opdracht gemaakt. Zijn werken staan hier op zijn site, en zijn te bewonderen op vele rotonde’s in de omgeving.

Wandelen / Fietsen / Paardrijden

Door Stünzel lopen twee lange afstandswandelwegen de  X2 en X3. De X2 is onderdeel van de europäische Fernwanderweg E1 die loopt van de noordkaap naar Napels.   Vanwege het cafe is Stünzel  ook een geliefd rustpunt om even op adem te komen. We zien veel wandelaars, mountain bikers en mensen te paard lang komen.   Behalve deze hoofdwandelwegen zijn er nog diverse andere korte en lange wandel/fiets-routes door bossen en open stukken met prachtig uitzicht.  Een leuke route is ook de 8 km lange tocht naar het Slot Wittgenstein in Bad Laasphe, deze tocht heeft niet veel hoogte verschil en is goed te doen.

Wintersport

Stünzel ligt op 30 km van het bekende wintersportplaats Winterberg.  Normaal gesproken vriest het in de winter en graad of 20 en valt er zeker een meter sneeuw. Langlaufen kan direct aan huis! Hopenlijk kan ik hier van de winter wat lokale winter foto’s plaatsen.

Het Weer

Check de Wetter Wittgenstein site of volg de verwachting op Facebook https://www.facebook.com/WetterportalWittgenstein/

Waar ligt Stünzel?

Ongeveer 300km vanaf Utrecht. Vanaf Hoorn rijden we er in ongeveer 4 uur heen.

Voor de route planner: Zum Festplatz 2, 57319 Bad Berleburg, Stünzel, Koordinaten: 50° 59′ N, 8° 22′ O

Grotere kaart weergeven