De zonnepanelen klucht
Ja eindelijk! Er staat in de tuin een west georiënteerde overkapping met 18 Zonnepanelen! Precies een jaar geleden zijn we begonnen met het graven van gaten. In het voorjaar legden we met onze kinderen en vrienden de funderingen en de kabels. Eind juni is tijdens de befaamde mannenweekenden de overkapping van lariks hout gebouwd. In augustus volgden de panelen en in september zijn de panelen daadwerkelijk aangesloten op de meterkast en kon het stroom produceren gaan beginnen…. not…..
Wat ging er allemaal mis?
De meeste projecten in het Gasthaus hebben en flink lange doorlooptijd omdat we er natuurlijk niet altijd zijn, de juiste kennis ontbreekt of simpel de materialen er nog niet zijn. Dit project leek aanvankelijk best voorspoedig te verlopen. In augustus 2019 werd bedacht dat het een oost/west opstelling moest worden en de beste plek in de tuin werd bepaald. In september begonnen we met graven en de bedoeling was gelijk de fundamenten te storten. Dit liep echter anders omdat de benodigde H profielen voor onder de poten veel later werden geleverd. Toen ze uiteindelijk kwamen was het november en had er niemand meer zin om in de tuin aan de gang te gaan. Veel te koud.
Dus had ik bedacht dat het over de winter heen te tillen en lekker in maart 2020 aan de slag te gaan. Toen kwam corona, lock downs en konden we lange tijd niet meer naar Duitsland. Eind mei konden we weer verder en hebben we met onze kinderen en aanhang de fundamenten en bekabeling gelegd.
Wegens de coronapandemie waren er opeens problemen met de levertijden van de zonnepanelen. Deze kwamen pas begin augustus, meer dan een maand later dan dat de overkapping stond. En ondertussen de zon maar schijnen, maar helaas geen panelen om deze energie op te vangen.
Toen we de panelen er op gingen leggen kwamen we er achter dat de sparren verkeerd lagen en we links en rechts hele grote stukken niet ondersteunde panelen zouden krijgen. Dat klopt ook wel want tijdens de bouw hielden we een balk over. We hebben toen besloten de sparren opnieuw te leggen zodat het beter uitkomt qua ondersteuning. Zo gezegd zo gedaan en met de hulp van een aantal TU studenten lagen de 18 Viessmann panelen van 345 Wp in een middag op de overkapping.
Wat ging er nog meer mis ?
Panelen liggen er op, kabels liggen er, dus aansluiten! Maar dat liep even anders. Ik had in mijn onwetendheid de benodigde omvormer in de kelder bedacht. Daarvoor hadden wij een forse 40 meter lange twee aderige (gelijkstroom) kabel getrokken. Echter omvormers in Duitsland moeten tegenwoordig drie fasen leveren. Ook moet je met 18 panelen twee rijen maken van negen panelen en dan red je het niet met een twee aderige kabel.
De buis in de grond is echter te klein om er nog een kabel bij te trekken. De kabel moet eruit en er moet een andere kabel in. Deze kabels zijn echter best duur over deze lengte. We besluiten het op te lossen door de omvormer niet in de kelder te hangen maar direct bij de panelen. Je kan dan toe met een dunnere vijf aderige wisselstroom kabel naar de meterkast.
Gelukkig hebben we in het voorjaar ervaring opgedaan met lange kabels trekken door een buis. Met een fles afwasmiddel en vier mensen viel het uiteindelijk mee om de oude kabel er uit te halen en gelijk de nieuwe kabel er in te leggen. Maar, al met al was het wel weer een hele middag werk.
Denk je alles gehad te hebben….
Begin september is de omvormer geplaatst en aangesloten op de twee rijen van negen zonnepanelen op de overkapping. Aan de andere kant is omvormer middels drie fasen aangesloten op het net in de meterkast. Onder het motto Deutsche gründlichkeit en laten we het Europees houden, hebben we gekozen voor Duitse panelen van Viessmann en ook een Duitse omvormer van Kaco. Schakelaar om en…… Helaas pech…. de panelen geven wel de benodigde energie, maar de omvormer doet niks.
Telefoneren en mailen met de helpdesk. De elektricien komt de volgende dag nogmaals terug en doet nog wat tests, maar neemt uiteindelijk het ding mee. Er komt een nieuwe omvormer, maar dat duurt weer enige weken. Ondertussen blijft het zonnig en wekken de panelen voor niets energie op.
Waar is de teruglevermeter?
Om terug te mogen leveren aan het elektriciteitsnet in Duitsland moet je een formulier invullen en opsturen. In de communicatie tussen mij, de energieleverancier, de elektricien, de zonnepanelenboer is een en ander mis gegaan met als gevolg dat het formulier te laat is verstuurt. Daar bovenop kwam dan nog corona en de normale wachtrij, met als gevolg dat er nog steeds geen teruglevermeter is geplaatst. Gelukkig kunnen we wel de eigen opgewekte stroom gebruiken zodra de (werkende) omvormer is geplaatst.
Waar is de oost opstelling?
De oost opstelling moet nog komen, ik wilde niet te veel tegelijk doen want al doende leert men en wilde voorkomen dat bepaalde fouten dubbel werden gemaakt. Gezien het bovenstaande relaas geen gek idee. Bovendien is de doorlooptijd bij ons lang. Grote kans dus dat als we een tweede installatie gaan bouwen, we de panelen een stuk goedkoper kunnen krijgen. Prijzen voor zonnepanelen blijven namelijk dalen.
Verder is de situatie gewijzigd, we hebben nu een extra stuk land er bij kunnen kopen van 20 meter diep over de hele lengte. Op dit nieuwe stuk land komt veel meer zon en een tweede installatie kan veel beter daar worden geplaatst. Hadden we dit een maand eerder geweten dan hadden we ook de west installatie daar geplaatst.
De west installatie heeft nog steeds een beetje last van schaduw van de sparren op de erfgrens. Aangezien alle sparren in de omgeving wegens een keverplaag doodgaan en iedereen in de buurt zegt dat geen enkele Pfichte (spar) aan dit lot ontkomt ga ik er nog steeds vanuit dat dit ook zo is. Kijk ik echter naar deze bomen na drie jaar droogte en een keverplaag, dan zien deze bomen er nog steeds verrassend gezond uit. Er wordt al gegrapt dat deze sparren op onze erfgrens de laatste Duitse sparren zullen zijn en dat er een speciaal Pfichtemuseum gaat komen in Stünzel. Fijn voor de spar, maar scheelt ons een uur volle zon op het paneel in voor en najaar.
Zon-de
Je hoort wel eens dat het gebrek aan zon je depressief kan maken. Gelukkig hebben we in 2020 genoeg zon gehad, het was een top voorjaar en zomer. Dit zal dan ook wel meespelen dat ik van deze hele klucht niet depressief ben geraakt. Wel jammer nu dat het top zonseizoen afgelopen is en we nu de herfst en winter in gaan met aanzienlijk lagere opbrengsten. Ik ga er mijn humeur niet door laten verpesten. In 2021 mogen ze dan het hele jaar op vol vermogen knallen!
We hadden ook nog een mazzeltje, de Duitse BTW is wegens corona verlaagd van 19% naar 16%. Tel uit uw winst!
Getallen, cijfers, feiten
- 18×345 Wp = 6,21 KW (Viessmann 12 Jahren Vollgarantie und 25 Jahren Leistungsgarantie)
- Verwachte opbrengst max 5000 Kwh per jaar. Genoeg voor ons huidig verbruik, maar te weinig indien we elektrisch gaan rijden en een warmtepomp nemen.
- West georiënteerd
- Kaco 6.5 TL3 omvormer
- Terugleververgoeding 9 cent per Kwh
Verder ben ik lid geworden van de Wittgensteiner Energiegenossenschaft een lokale energiecoöperatie. Dit is ook een interessant verhaal, komt in een volgende blog. Eerst maar eens energie produceren.
Update 10 oktober 2020
Sinds vandaag produceren we stroom, 8.1 kwh op deze bewolkte en grijze dag met af en toe zon. Niet slecht.
Verder kreeg ik te horen dat VIESSMANN zelf geen zonnepanelen produceer. Men heeft een whitelabel en laat ze in het verre oosten maken bij Seraphim. Dus toch niet helemaal een Duits verhaal. Note to self: voor de volgende set, beter opletten Frank!
Leuke update weer. Als je terug kunt leveren zou ik geen oost-opstelling maken, maar de volgende set panelen gewoon zuid zetten. Krijg je veel meer opbrengst!
Normaal zou ik ook voor zuid gaan, maar gezien de grote hoeveelheid bomen in de tuinen van de buren was alleen oost/west zinvol. Zou ik zuid doen, dan had ik slechts zon van 10:30 tot 16:00. Nu heb ik op dat paneel zo van 10:30 tot zomers 22:00. Maar met het nieuwe stuk land zet ik de tweede installatie pal zuid, daar vang ik veel meer zon.
Qua opbrengst is het verschil niet zo groot. Voordeel van de oost-westopstelling is dat je de ochtend- en avondzon meepakt waardoor de opwek wat meer over de dag verspreid is. De piek in het midden van de dag is minder hoog t.o.v. een zuidopstelling, je krijgt bij oost-west een kameel en bij zuid een drommedaris zullen we maar zeggen, en dat heeft zo zijn voordelen.
Je kunt een oost-westopstelling evt ook wat gekanteld plaatsen (de noordzijde iets hoger plaatsen dan de zuidzijde).