Bouwval Gezocht en Gevonden
Blog over het ecologische opknapproces van een bouwval tot droomhuis in Wittgenstein (Duitsland) en de ervaringen als Nederlander in het buitenland
  • Blog
    • Algemeen
    • Duitsland
    • Gebouw
      • 1789 Schuur
      • Dak
      • Kelder
      • Oud Hotel
      • Schuur
    • Genieten
    • Onderweg
      • Elektrisch Rijden
    • Seizoenen
    • Techniek
      • Afvoer
      • Biomeiler
      • Electriciteit
      • Verwarmen
      • Water
    • Toerisme en Omgeving
    • Tuin en Natuur
    • Uncategorized
  • Stünzel
  • Toerisme
  • Over ons
    • Wensen
    • Contact
    • Garden volunteers wanted!
  • Technisch
    • Ecologisch bouwen
    • Maten en tekeningen
    • Biomeiler
    • Verwarming
    • Tempierungsysteem
  • Foto’s
  • Duits
  • Archief
  • Links
  • Blog
    • Algemeen
    • Duitsland
    • Gebouw
      • 1789 Schuur
      • Dak
      • Kelder
      • Oud Hotel
      • Schuur
    • Genieten
    • Onderweg
      • Elektrisch Rijden
    • Seizoenen
    • Techniek
      • Afvoer
      • Biomeiler
      • Electriciteit
      • Verwarmen
      • Water
    • Toerisme en Omgeving
    • Tuin en Natuur
    • Uncategorized
  • Stünzel
  • Toerisme
  • Over ons
    • Wensen
    • Contact
    • Garden volunteers wanted!
  • Technisch
    • Ecologisch bouwen
    • Maten en tekeningen
    • Biomeiler
    • Verwarming
    • Tempierungsysteem
  • Foto’s
  • Duits
  • Archief
  • Links
  • Home
  • /
  • Algemeen

Het oude Gasthaus weer even gasthuis

Wat ga je met het pand doen wordt ons regelmatig gevraagd. Nou vooral leuke dingen, met leuke mensen zeg ik dan. Afgelopen weekend kwam Niels Gorisse van bevriend en vergelijkbaar project Strohplatz in de Eifel bij ons de cursus off-grid geven. Wij verzorgden de catering, stelden de gerenoveerde hotelkamers beschikbaar en onze woonkamer werd omgetoverd tot cursusruimte.

Voor ons is de grote vraag of wij dit echt leuk vinden om te doen. Of de gasten/cursisten het waarderen en of de cursusleider het ook leuk vindt. Als laatste vragen we ons af het pand geschikt is voor een dergelijke groep.

De 12 cursisten uit Nederland en België arriveren in de vrijdag namiddag. De mensen kennen elkaar niet en komen allemaal met eigen auto of camper. Eén held is komen fietsen vanaf het 35 kilometer verderop gelegen Siegen. Met een vouwfiets zo uit de trein, zwaar heuvel op, naar Stünzel gereden. Petje af!

Terwijl het snel donker wordt druppelen de gasten binnen. We serveren koffie, thee en wijn laten de kamers zien. De cursisten maken kennis met elkaar en ondertussen wordt het avondeten bereid. Uiteraard vegetarisch, maar tegenwoordig zeggen we dat niet meer. De meeste mensen merken het niet dat er geen vlees op het menu staat en voor de kok is het natuurlijk een stuk makkelijker het bij één gerecht houden.

Het werd een gezellige avond met veel rode wijn en goede gesprekken. Tegen elven arriveerden nog de laatste gasten en daarmee waren alle gasthuis kamers bezet. We dronken nog een wijntje en daarna ging iedereen naar bed, want de volgende dag beloofde een lange off-grid cursus dag te worden.

Off grid cursus

Ondergetekende was de zaterdagmorgen alweer vroeg uit de veren om liters koffie te zetten, het ontbijt te verzorgen en de kachel op te stoken. Dat opstoken was achteraf maar even nodig, want met zoveel mensen in een ruimte is stoken niet echt nodig. Toen de zon ook nog ging schijnen gingen er al snel aantal ramen open.

Zelf heb ik niet alles van de cursus kunnen volgen wegens huishoudelijke taken. Maar wat ik heb meekregen was zeer interessant en ook ik heb weer een hoop bijgeleerd. De wereld van off-grid valt in te delen in mensen die los van het water, stroom en gasaansluitingen in een camper of boot willen leven en rondtrekken. Ten tweede heb je de groep die mensen die ergens op de wereld op een plek willen zijn waar ze onafhankelijk van wie dan ook, voor hun eigen water, stroom, verwarming en voedsel zorgen.

Ik weet natuurlijk al lang dat je ontzettend zuinig moet zijn met energie en water voor een dergelijke off-grid levensstijl. Vooral in de lange koude Europese winters zal dit heel moeilijk zijn om vol te houden. Het werd me bij deze cursus nog duidelijker hoe zuinig je moet zijn, vooral in de winter. Zonnepanelen zijn leuk, maar in winter leveren ze weinig op. Als je dan ook nog 230 V normale stekker apparaten gebruikt verlies je nog meer schaarse energie. Je zult dus al je apparaten moeten omruilen voor apparatuur die rechtstreeks op je accu werken. Of nog beter, gebruik geen stroom en zoek naar low tech alternatieven zonder gas of elektriciteit.

Het was een lange informatieve dag en toen rond een uur of zes de low tech off grid keukenkachel aan ging kwamen de verhalen los. Mensen met idealen, vrijheidsdrang en vol ideeën. Het is fijn om al die enthousiaste plannen van al die mensen te horen, het geeft mezelf ook weer veel motivatie om verder te gaan met ons eigen ecologische bouwproject.

Het werd wederom een gezellige avond en het was maar goed dat ik nog flink wat extra wijn wat gekocht. Meestal drinken onze bezoekers vooral bier, maar deze groep hield het vooral op wijn.

De zondagochtend was er nog het staartje van de cursus. Daarna de lange rondleiding door ons project en het misschien gek als ik het zeg, maar wij hebben ook wel absurd veel gedaan in die tien jaar. Ook fouten gemaakt en gekke dingen gedaan, daar leer je van gelukkig. Was ook mooi om te zien dat de biomeiler, die in 2018 nog eens was opgehoogd, nog steeds 22C warm water levert. Weliswaar maar even, en dan moet ie weer 24 uur bijkomen, maar het idee dat na zoveel jaren er nog steeds energie in zit is bijzonder.

Gaan we dit vaker doen?

Voor ons was dit weekend een soort van try out, kunnen wij met zijn tweeën een heel weekend verzorgen met onbekende gasten in het oude Gasthaus? We verzorgden in totaal twee keer ontbijt, twee keer lunch en twee keer diner. Daar tussendoor nog koffie en afwassen en ‘s avonds gezellig borrelen. Dan heb je de inkoop nog en achteraf schoonmaken en wassen. Best een hoop werk over een paar dagen. Ik durf echter wel te concluderen dat we het kunnen en dat we het allebei ook leuk vonden om te doen. We hebben veel geleerd en weten nu dat we nog veel dingen kunnen optimaliseren om de hoeveelheid werk minder te maken. Financieel valt er ook nog een en ander te verbeteren vooral aan de inkoop. Aan het huis moet nog een en ander worden verbeterd, vooral een semi professionele keuken is een must.

Dit weekend was het oude Gasthaus dus weer even een echt gasthuis. De leuke cursus en gasten hebben weer voor een hoop inspiratie en motivatie gezorgd. Nu lekker de keuken aanpakken, de entree, extra douches en uiteindelijk de hooizolder opknappen als ruimte voor evenementen met veel mensen.

Impressie van de cursus off grid

Posted on 11 november 2022 by frank. This entry was posted in Algemeen and tagged cursus, off-grid, try out. Bookmark the permalink.
Is onze blogger gestopt?
Kündigen (opzeggen) Vodafone niet eenvoudig

4 thoughts on “Het oude Gasthaus weer even gasthuis”

  1. Peter Jan Brouwer schreef:
    11 november 2022 om 15:41

    wat ontzettend leuk familie Scholtens 🙂 alles komt bij elkaar! prachtig.

    Beantwoorden
  2. W. Boekeloo schreef:
    11 november 2022 om 16:55

    Super, Frank en Aafke: het gasthaus zoals jullie het waarschijnlijk in jullie vroegste dromen gedroomd hebben, proficiat!

    Beantwoorden
  3. Elize schreef:
    11 november 2022 om 20:29

    Wat leuk!!! Goed bezig hoor! Hopelijk gaan jullie vaker zulke dingen doen. Mooi om jullie prachtige stek hiervoor te benutten…. groetjes

    Beantwoorden
  4. Anita schreef:
    12 november 2022 om 11:52

    Mooi om dit te lezen, dit was wat je in gedachten had. Op naar de volgende bijeenkomst ,workshop of conferentie.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

    Krijg e-mail bij nieuwe artikelen

    Loading

    Tags

    afwerken (14) auto (10) badkamer (17) biomeiler (24) bloggen (7) bomen (10) brandhout (13) cultuur (6) dak (9) drama (6) elektra (11) financieel (9) hakken (8) hooischuur (12) houtstapel (7) idyllisch (7) internet (7) kamer 1 (7) kamer 2 (10) kloven (10) klussen (15) koud (9) leem (9) lekkage (8) mannenweekend (9) opruimen (8) oud en nieuw (9) publiciteit (8) sneeuw (6) steiger (9) stoken (19) stucwerk (10) temperierung (26) terugblik (12) tourisme (20) Tuin (11) vakantie (12) vakwerk (12) verrassingen (6) verven (15) verwarming (44) water (12) woonkamer (7) zonnecollector (6) zonnepaneel (9)

    Categorieën

    • Algemeen (75)
    • Duitsland (39)
    • Gebouw (101)
      • 1789 Schuur (1)
      • badkamer (2)
      • Dak (7)
      • Kamers (3)
      • Kelder (2)
      • keuken (3)
      • Oud Hotel (34)
      • Schuur (16)
      • toiletten (8)
      • Zolder (4)
    • Genieten (29)
    • Onderweg (12)
    • Seizoenen (26)
    • Techniek (72)
      • Afvoer (3)
      • Biomeiler (15)
      • Electriciteit (12)
      • Isolatie (5)
      • Leien (2)
      • Meet en Regeltechniek (5)
      • Verwarmen (34)
      • Water (13)
    • Toerisme en Omgeving (23)
    • Tuin en Natuur (25)

    Feedback

    • frank op Stucen met leem, en het stralingseffect
    • Marjolijn op Stucen met leem, en het stralingseffect
    • Sandra op Keukenmuur doorbraak
    • Anita op Keukenmuur doorbraak
    • frank op Keukenmuur doorbraak

Meta

  • Inloggen
  • Berichten feed
  • Reacties feed
  • WordPress.org

Linken naar deze site? Graag, gebruik: https://stunzel.nl

Ik link ook graag gerelateerde sites terug, laat het me weten via het contact formulier.

Deze blog is de vernieuwde versie van voorheen de Blogger blog: https://droomplek.blogspot.nl

© 2012-202X Frank Scholtens

Krijg e-mail bij nieuwe artikelen

Loading
Powered by