Het oude Gasthaus weer even gasthuis
Wat ga je met het pand doen wordt ons regelmatig gevraagd. Nou vooral leuke dingen, met leuke mensen zeg ik dan. Afgelopen weekend kwam Niels Gorisse van bevriend en vergelijkbaar project Strohplatz in de Eifel bij ons de cursus off-grid geven. Wij verzorgden de catering, stelden de gerenoveerde hotelkamers beschikbaar en onze woonkamer werd omgetoverd tot cursusruimte.
Voor ons is de grote vraag of wij dit echt leuk vinden om te doen. Of de gasten/cursisten het waarderen en of de cursusleider het ook leuk vindt. Als laatste vragen we ons af het pand geschikt is voor een dergelijke groep.
De 12 cursisten uit Nederland en België arriveren in de vrijdag namiddag. De mensen kennen elkaar niet en komen allemaal met eigen auto of camper. Eén held is komen fietsen vanaf het 35 kilometer verderop gelegen Siegen. Met een vouwfiets zo uit de trein, zwaar heuvel op, naar Stünzel gereden. Petje af!
Terwijl het snel donker wordt druppelen de gasten binnen. We serveren koffie, thee en wijn laten de kamers zien. De cursisten maken kennis met elkaar en ondertussen wordt het avondeten bereid. Uiteraard vegetarisch, maar tegenwoordig zeggen we dat niet meer. De meeste mensen merken het niet dat er geen vlees op het menu staat en voor de kok is het natuurlijk een stuk makkelijker het bij één gerecht houden.
Het werd een gezellige avond met veel rode wijn en goede gesprekken. Tegen elven arriveerden nog de laatste gasten en daarmee waren alle gasthuis kamers bezet. We dronken nog een wijntje en daarna ging iedereen naar bed, want de volgende dag beloofde een lange off-grid cursus dag te worden.
Off grid cursus
Ondergetekende was de zaterdagmorgen alweer vroeg uit de veren om liters koffie te zetten, het ontbijt te verzorgen en de kachel op te stoken. Dat opstoken was achteraf maar even nodig, want met zoveel mensen in een ruimte is stoken niet echt nodig. Toen de zon ook nog ging schijnen gingen er al snel aantal ramen open.
Zelf heb ik niet alles van de cursus kunnen volgen wegens huishoudelijke taken. Maar wat ik heb meekregen was zeer interessant en ook ik heb weer een hoop bijgeleerd. De wereld van off-grid valt in te delen in mensen die los van het water, stroom en gasaansluitingen in een camper of boot willen leven en rondtrekken. Ten tweede heb je de groep die mensen die ergens op de wereld op een plek willen zijn waar ze onafhankelijk van wie dan ook, voor hun eigen water, stroom, verwarming en voedsel zorgen.
Ik weet natuurlijk al lang dat je ontzettend zuinig moet zijn met energie en water voor een dergelijke off-grid levensstijl. Vooral in de lange koude Europese winters zal dit heel moeilijk zijn om vol te houden. Het werd me bij deze cursus nog duidelijker hoe zuinig je moet zijn, vooral in de winter. Zonnepanelen zijn leuk, maar in winter leveren ze weinig op. Als je dan ook nog 230 V normale stekker apparaten gebruikt verlies je nog meer schaarse energie. Je zult dus al je apparaten moeten omruilen voor apparatuur die rechtstreeks op je accu werken. Of nog beter, gebruik geen stroom en zoek naar low tech alternatieven zonder gas of elektriciteit.
Het was een lange informatieve dag en toen rond een uur of zes de low tech off grid keukenkachel aan ging kwamen de verhalen los. Mensen met idealen, vrijheidsdrang en vol ideeën. Het is fijn om al die enthousiaste plannen van al die mensen te horen, het geeft mezelf ook weer veel motivatie om verder te gaan met ons eigen ecologische bouwproject.
Het werd wederom een gezellige avond en het was maar goed dat ik nog flink wat extra wijn wat gekocht. Meestal drinken onze bezoekers vooral bier, maar deze groep hield het vooral op wijn.
De zondagochtend was er nog het staartje van de cursus. Daarna de lange rondleiding door ons project en het misschien gek als ik het zeg, maar wij hebben ook wel absurd veel gedaan in die tien jaar. Ook fouten gemaakt en gekke dingen gedaan, daar leer je van gelukkig. Was ook mooi om te zien dat de biomeiler, die in 2018 nog eens was opgehoogd, nog steeds 22C warm water levert. Weliswaar maar even, en dan moet ie weer 24 uur bijkomen, maar het idee dat na zoveel jaren er nog steeds energie in zit is bijzonder.
Gaan we dit vaker doen?
Voor ons was dit weekend een soort van try out, kunnen wij met zijn tweeën een heel weekend verzorgen met onbekende gasten in het oude Gasthaus? We verzorgden in totaal twee keer ontbijt, twee keer lunch en twee keer diner. Daar tussendoor nog koffie en afwassen en ‘s avonds gezellig borrelen. Dan heb je de inkoop nog en achteraf schoonmaken en wassen. Best een hoop werk over een paar dagen. Ik durf echter wel te concluderen dat we het kunnen en dat we het allebei ook leuk vonden om te doen. We hebben veel geleerd en weten nu dat we nog veel dingen kunnen optimaliseren om de hoeveelheid werk minder te maken. Financieel valt er ook nog een en ander te verbeteren vooral aan de inkoop. Aan het huis moet nog een en ander worden verbeterd, vooral een semi professionele keuken is een must.
Dit weekend was het oude Gasthaus dus weer even een echt gasthuis. De leuke cursus en gasten hebben weer voor een hoop inspiratie en motivatie gezorgd. Nu lekker de keuken aanpakken, de entree, extra douches en uiteindelijk de hooizolder opknappen als ruimte voor evenementen met veel mensen.
wat ontzettend leuk familie Scholtens 🙂 alles komt bij elkaar! prachtig.
Super, Frank en Aafke: het gasthaus zoals jullie het waarschijnlijk in jullie vroegste dromen gedroomd hebben, proficiat!
Wat leuk!!! Goed bezig hoor! Hopelijk gaan jullie vaker zulke dingen doen. Mooi om jullie prachtige stek hiervoor te benutten…. groetjes
Mooi om dit te lezen, dit was wat je in gedachten had. Op naar de volgende bijeenkomst ,workshop of conferentie.