Energieverbruik en opbrengsten 2021
Het is alweer 2022 en in 2020 installeerden we zonnepanelen. 2021 is dus het eerst volledige jaar met zonnestroom. Nu dit jaar voorbij is een goed moment om eens te kijken naar energieverbruik en vooral opbrengsten. Het goede nieuws we hebben veel opgewekt! Het slechte nieuws, we gebruiken te veel stroom en gebruiken te weinig eigen stroom.
Hier onder een overzicht van 2021.
Kwh | |
Ingekochte stroom | 9.285 |
Opgewekt door zonnepanelen | 4.813 |
Aan net geleverd | -3.790 |
Totaal verbruik | 10.308 |
Een aantal dingen vallen op:
- de meeste door de zonnepanelen opgewekte stroom gaat rechtstreeks naar het net, we gebruiken zelf slechts 1023 kwh hiervan. Dat is ongeveer 21%, niet echt veel. We krijgen bijna 9 cent per geleverde kilowatt uur, dus feitelijk is het een soort van korting op het tarief.
- we kopen flink veel stroom in à 30 cent per kwh bij het niet commerciële en groene Buergerwerke energiebedrijf. (32 cent in 2022).
Verbruikers
De grote vraag is natuurlijk wat zijn al die stroomslurpers en waarom gebruiken we slechts 21% van de eigen opwek?
Elektrisch rijden
De elektrische auto (EV) die hier sinds augustus staat is zeker weten een van de schuldigen. 15 ritten Duitsland naar Nederland sinds augustus, komt neer op 15 keer de 64 kwh batterij volladen. Dat is zeker 960 kwh, plus nog wat laadverliezen en minus het feit dat de accu nooit helemaal leeg is, meestal zit er nog wel 15..25% in bij aankomst. Laten we 1000 kwh, 10% van het totale verbruik aan de auto toeschrijven.
Infrarood, boilers
Dan hebben we nog de twee 400 Watt infraroodplaten in de keuken. Deze platen staan bij aanwezigheid dag en nacht aan. Ik heb er onlangs een verbruikmeter aan gekoppeld en kan zien dat deze platen gemiddeld 6 kwh per dag gebruiken. Ga uit van 150 dagen gebruik per jaar, dan kom je op 900 kwh per jaar. Verder is er in de keuken nog een elektrische boiler die gemiddeld 2 kwh per dag neemt. In een jaar dus 300 kwh.
Auto, Infrarood platen en boiler nemen samen slechts 2200 van de totale 10.000 kwh.
Elektrische geiser
In de badkamer wordt het water verwarmd door een elektrische doorloopgeiser. Dit apparaat neemt 12 KW op vol vermogen. Laten we stellen dat dit apparaat dagelijks een half uur aan is met twee personen. Dan is het verbruik 12 x 0.5 x 150 dagen = 900 kwh per jaar.
Andere apparaten zoals de verwarmingspompen, koelkasten, magnetrons, verlichting, beeld en geluid, internet en al die klusapparaten zullen ongetwijfeld ook nog wel 2000 kwh per jaar nemen. Samen iets meer dan 5000 kwh per jaar, of te wel 50% van het totale verbruik.
Heizstab, de mega slurper
De resterende 5000 kwh is waarschijnlijk geheel verdwenen in de zogenaamde Heizstab, een 8 KW verwarmingselement in het buffervat. Deze staaf kan ik op afstand aanzetten in geval van vorst en langdurige vorst. 2021 was zo’n jaar dat deze noodvoorziening vaak gebruikt is. Het gaat dan om verbruik van ongeveer 120-150 kwh per dag, dat zou beteken dat de staaf ongeveer 30+ dagen aan is geweest. Als ik in mijn grafieken en notities kijk zal dat wel ongeveer kloppen.
Hoe het hoge stroomverbruik te verminderen?
Ten eerste moeten we zorgen dat er meer gebruik gemaakt gaat worden van het zonnepaneel. Hiervoor heb ik inmiddels een intelligente Zappi laadstation klaar liggen. De Zappi kun je zo instellen dat de auto wordt geladen op zoveel mogelijk zonnestroom. Verder kan de Zappi, als de auto vol is, met resterende zonnestroom een boiler verwarmen. Het buffervat is daarvoor een prima bestemming.
Nu is er in de winter geen noemenswaardige zonnestroomopbrengst, maar ook in de herfst, lente en zelfs de zomer heeft dit zin. Afgelopen zomer, met name augustus was zo koud, dat wat extra bijverwarming geen overbodige luxe was.
Ten tweede moet het gebruik van de buffervat Heizstab in de winter tot echte noodgevallen worden beperkt. Een paar jaar terug hebben we daarvoor een zonnecollector geïnstalleerd, met de bedoeling de lage winter zon te gebruiken om het buffervat bij te verwarmen. Helaas werkt deze installatie niet naar behoren en is ook het aantal winterzon uren is laag. Het is zaak elke zonnestraal te pakken. Reviseren is noodzakelijk.
Met home automation kunnen we ook nog een en ander regelen, want de Heizstab is nu nog handbediend. Met wat ruimte thermometers kunnen we wellicht eerder uitschakelen. Ben inmiddels bezig met home-assistant.io om dit proces te automatiseren. Met dit product krijg je ook inzicht in het werkelijke verbruik van allerlei apparaten.
Als laatste staat nog steeds een warmtepomp in de planning. De bedoeling is dat het een 16 KW Panasonic wordt, die ook bij lagere temperaturen nog steeds een hoge COP heeft. Het probleem hierbij is het vinden van een lokale installateur die er verstand van heeft en tijd heeft. Deze bedrijven hebben het allemaal zo druk, dat er niet wordt gereageerd op mail of telefoon. Misschien moet ik eens een handgeschreven brief sturen….
Hout
Er zijn in 2021 13 zogenaamde “raummeter” eik- en beukenhout ingekocht. Dit is goed gedroogd hout en wordt keurig op maat geleverd voor een redelijke prijs. Een raummeter is bij nameten iets van drie kwart kubieke meter. Verder hadden we ook nog twee kuub beuken voor de deur staan. Bij elkaar gaat er tegenwoordig dus ongeveer 15 kuub hout per jaar door heen. Ook de houtprijzen zijn nu enorm aan het stijgen, omdat het aanbod lager wordt door massale boskap wegens een kevertje. Verder is de vraag naar hout hoog, omdat gas en olie erg duur zijn en mensen hun oude vergeten houtkachel weer zijn gaan gebruiken.
Mijn houtleverancier melde dat vooral het volgende seizoen, winter 2022/23, moeilijk gaat worden qua houtaanbod. Nog een reden om ook kritisch naar het houtgebuik te gaan kijken en alternatieven, zoals een warmtepomp, te gaan zoeken.
Gas
Twee flessen propaan gaan er doorheen per jaar. Niet echt milieuvriendelijk en daarom bouw ik het af. Dit jaar is het propaangeisertje overbodig geworden en wordt vervangen door een zonneboiler met elektrisch verwarmingelement voor als de zon niet schijnt. Verder gaat de nieuwe keuken een inductie kookplaat krijgen en daarmee wordt het gasstel ook overbodig. Gasflessen zijn inmiddels behoorlijk duur geworden, dus blij toe.