Ontsnapt uit de Glitzerbar
Al negen jaar doe ik via deze blog verslag van de belevenissen in ons Gasthaus. De eerste jaren waren we vooral bezig met leefbaar maken. Tegenwoordig komt de focus ook steeds meer op inrichting van de kamers. Ook afgelopen zomervakantie hebben we hier weer heel wat tijd aan besteedt.
In seventies kamer (nr 8) is het stapelbed verdwenen en staat nu echt James Bond/t bed. De tafel werd vervangen door een meer 70’s exemplaar en er werd geschoven met de meubels. In kamer 7 werd een huiskamertje gecreëerd, welke nu is vervolmaakt met bijpassende verlichting, bloemen en kapstok. Restylen is ook afscheid durven nemen van bepaalde spullen en daardoor zijn de kamers nu veel meer een sfeervol geheel geworden.
We zijn nog wel op zoek naar bepaalde dingen. Zo zoeken we voor kamer 1 nog sixties nachtkastjes. Voor kamer 8 zoeken we nog een echte seventies hangstoel of bankje. Maar niet rotan, want daar willen we juist vanaf.
In het trappenhuis is ook weer een hoop houtwerk geverfd, rest alleen nog een paar deuren en de vloer. En dan kunnen we ook nog kamer 4 en 5 aanpakken, vervelen hoeven we ons nooit.
Oerkracht en Brandhout Romantiek
We kunnen gerust stellen dat het koud was deze zomer, diverse avonden hebben we de kachel maar aangemaakt omdat 17C binnen toch wel erg fris is. Andere jaren waren we zomers vaak druk met zelf hout kloven zagen, maar inmiddels heb ik een leverancier gevonden die het brandhout op maat gezaagd, gedroogd en gekloofd komt brengen. Dit is qua prijs maar nauwelijks duurder dan zelf doen.
Met kant en klaar stookhout kopen verdwijnt dan wel weer een stukje romantiek. Voor wie echt zijn of haar oerkrachten wil tonen kan ik nog wel wat kloofhout regelen.
Ben blij dat ik voor kant en klaar brandhout kopen gekozen heb omdat er wegens corona slecht heel weinig helpende handen zijn langsgekomen. Gelukkig is nog wel de stapel hout, die nog voor de deur lag, met vereende krachten de afgelopen weken langzaam naar de opslag verplaatst. De houtvoorraden zijn nu weer mooi op peil en hebben we keuze uit beuken voor overdag en eiken voor de nachten. Mocht er toch nog tekort zijn, dan volstaat een telefoontje en wordt er binnen een dag een paar kuub gebracht.
Keuken
Het volgende grote project gaat de keuken worden. Dit is de laatste centrale ruimte die nog niet is aangepakt sinds 2012. Willen we de boel ooit serieus gaan verhuren dan is een goede moderne keuken een must. Maar zoals met alles moet je eerst gaan voorbereiden voor je ook maar iets kan opbouwen. Dus eerst plannen, uitruimen, opruimen, breken en daarna kunnen we gaan opbouwen. Dit moet natuurlijk wel op een slimme manier, zodat we nog zolang mogelijk van de huidige “tijdelijke” keuken kunnen genieten.
De eerste voorbereidingen zijn het verplaatsten van dingen die in de weg staan zoals de washoek en de vriezer. We besluiten het wasgebeuren te verplaatsen naar de kelder. Er zijn twee opties in de Glitzerbar, maar daar is het echter heel vochtig en er zit geen water. Of in het verwarmingshok, daar is het stukken minder vochtig maar zit (nog) geen afvoer.
We besluiten uiteindelijke halverwege het werk dat de wasmachine toch het beste maar in het verwarmingshok kan worden geplaatst. Daar is het het minst vochtig en er zit al een wasmachine wateraansluiting. Sterker nog, er zit zelfs een door de biomeiler verwarmde hot-fill aansluiting.
Bacterie voorverwarmd water
Deze biomeiler is al drie jaar geleden gebouwd en de bacteriën zijn nog steeds druk bezig het hout te verteren. Dit levert maar liefst tot 23C voorverwarmd water op, dat is een stuk warmer dan het ijskoude water uit de kraan. Dit gaat zeker wat besparen op de energierekening, fijn dat we jaren gelden al zo’n vooruitziende blik hadden. En vrij stom dat ik die hot fill aansluiting compleet was vergeten, die wasmachine had al jaren eerder naar de kelder gekund.
Verder hebben we de wasmachine op een eigen podium gezet, zodat deze mooi van de grond staat en er nog wat wasmanden onder kunnen. Daarna is er nog een afvoer gemaakt en is het geheel op een eigen zekering gezet. Als kroon op het werk is er ook een infraroodpaneel in het hok geplaatst, zodat we bijna helemaal klaar zijn voor de winter. Alleen de voorzetvensters in de kelder ontbreken nog.
Glitzerbar
Nu we toch bezig waren, is in de kelder de voormalige 70’s Glitzerbar van zijn eerste stopcontact en een waterpunt voorzien. Er zijn altijd veel ideeën voor deze ruimte: de bar weer openen, washok, gereedschaphok of sapkeuken. Liefst maak ik er te zijner tijd een seventies escaperoom van: ontsnapt uit de Glitzerbar en daarna evalueren aan de bar. Daar gaan we maar eens serieus over nadenken.
Mooi verhaal weer