Is alles goedkoper in Duitsland?
De Keuringdienst van Waarde had laatst een aflevering over de veel goedkopere drogisterij-artikelen in Duitsland. Tandpasta, haarverf, shampoo de prijzen zijn vaak een kwart van de Nederlandse prijzen. Maar niet alleen de drogist is goedkoper bij de oosterburen, er is nog veel meer. Al zijn er ook wel producten duurder, het is niet alleen een shopping walhalla.
Duitse supermarkten hebben een enorm assortiment biologische en vegan artikelen. Er is werkelijk veel meer keus en de prijzen liggen enorm veel lager. We slaan dan ook regelmatig grote hoeveelheden in.
De bakker is ook een stuk goedkoper, lekkere broodjes stukjes Kuchen en allerlei andere dingen zijn stukken goedkoper is mijn ervaring. Neem echter geen taart dat is weer duurder (maar ook erg lekker).
Bouwmaterialen haal ik meestal bij de Hagebaumarkt of bestel ik op Ebay. Veel artikelen zijn stukken goedkoper, maar blijf wel opletten. Het komt ook wel voor dat artikelen duurder zijn, bijvoorbeeld elektra artikelen. Extra fijn bij de Hagebau is de jaarlijkse kortingsbon, een leuke manier van klantenbinding.
Festiviteiten zoals het jaarlijke Stünzelfest, muziek op het plein in Bad Laasphe en Bad Berleburg, de 1 mei vieringen en het houtkunst festival. Al dat soort evenementen zijn vaak zonder entree en ook nog met zeer lage drank- en voedselprijzen. Als ik het zo inschat betaal je nog niet de helft van wat in Nederland kwijt zou zijn.
Kleding
Er waren tijden dat ik al mijn kleding kocht op festivals en in de bouwmarkt. Tegenwoordig kopen we alles in de Duitse winkel Krug (uitgesproken als kroeg). Dit is echte een winkel en geen kroeg voor de duidelijkheid. Vele van onze gasten tipten deze winkel en sinds een paar jaar kopen we er de hele garderobe. De prijzen zijn fijn en het is een aangename winkel zonder tering herrie muziek en opdringerige verkopers. Ook de pashokjes zijn ruim en voldoende aanwezig zodat je relaxed passen kan. Ze hebben leuke kleren, doet een beetje denken aan de betere merken van de vroegere V&D.
Ook voor schoenen moet je zeker naar Duitsland gaan, stukken goedkoper. Ik kocht eens Caterpillars voor 70 euro, in Nederland stonden ze voor 160 euro. Dat loont, kun je weer vier keer uit eten.
Tanken
Benzine en diesel tanken is ook een stuk goedkoper in Duitsland. Al is het niet meer zo goedkoop als het altijd is geweest en vergeet ook je contant geld niet. Per 1 januari 2021 zijn de ook in Duitsland de accijnzen flink verhoogd en daardoor zijn de verschillen kleiner geworden. De Duitse overheid voert deze maatregel in om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. Het gaat dus niet alleen om autorijden ook om stookolie, gas en kolen om je huis te verwarmen.
Diesel is meen ik 10 cent duurder geworden en kost nu rond de 1,20 bij de Star, ons vaste tankstation. Houd er overigens wel rekening mee dat prijzen bij Duitse pompstation drie keer per dag kunnen wijzigen en ook per dag van de week kunnen de prijzen variëren. Prijzen op zondagmiddag zijn bijna altijd iets hoger dan op donderdagavond laat.
Hopelijk rijden we niet lang meer fossiel en kunnen we ons gaan druk maken over de prijzen van de laadstroom. Het is natuurlijk voordelig om te laden op je eigen zonnepanelen, maar de huidige E-autos halen de rit (405km) net niet. Dan zullen we altijd onderweg ergens 100km erbij moeten laden.
Auto’s zijn ook een stuk goedkoper door de lagere BPM, het loont soms wel de moeite een Duitse auto te importeren. Helaas kunnen we niet een auto in Duitsland kopen en blijven rondrijden met een Duits kenteken. De Nederlandse belastingdienst staat in no time aan de deur weet ik uit ervaring. Wegenbelasting is ongeveer een kwart, maar dat krijg je terug in veel slechtere wegen vergeleken met Nederland
Uit eten
Uit eten, ja vroeger kon dat nog…. nu hebben we een pandemie en daarbij behorende lock-downs. Maar vroeger, toen we nog regelmatig de Wittgensteiner Hof, Rathausschenke en Pizza Roma (Berleburg) frequenteerden, toen …. oh wat was dat lekker…. die heerlijke Wittgensteiner Krütchen bestaande uit twee schnitzel, boterhammen, gebakken ei, patat en sla. De geweldige pizza’s met limoencello na. Op het terras in het zonnetje, soms met live muziek. En dan de overheerlijke coupe Italia bij de Eiskafe Venetia Bad Laasphe.
Daarna de rekening….. zekere 30% goedkoper dan West Friesland en zeker de helft goedkoper dan in het overprijsde Amsterdam (waar ik ooit naar kantoor ging).
Waarom is het goedkoper?
Lagere huren en lagere BTW. De meeste winkeliers en uitbaters van restaurant betalen veel minder huur dan hun Nederlandse collega’s. Ook is de BTW in Duitsland 19% en niet 21%. Voor Gastronomie gelden nog weer andere (lagere) tarieven. Tot 31 dec 2022 blijft het lagere 7% tarief in de gastronomie.
Wellicht dat de lonen iets lager zijn in Duitsland, dat kan ik niet beoordelen. Wel weet ik van de burgemeester dat je nog flinke loonkosten subsidies kan krijgen als je werk creëert in dit soort krimpregio’s.
De lagere huren hangen natuurlijk weer samen met de veel lagere prijzen voor onroerend goed.
Huizen
Op in een wandeling in Zaanstreek zien we een Duits huis in de etalage van de makelaar. Hoe toevallig kan het zijn dat we uitgerekend dit Duitse huis tegen te komen dat op 2 km van Stünzel ligt. 130.000 Euro voor een kast van een huis met flink grond in Weidenhausen. Toevallig waren we van de zomer in dit huis, want de notaris van het nieuwe stukje stukje grond dat we kochten hield hier tot voor kort nog kantoor.
Dit zijn echt geen uitzonderlijke prijzen, regelmatig zie ik advertenties in de lokale huis- aan huisblaadjes met zeer goedkope en in goede staat verkerende huizen met aardig wat grond. Voor 150.000 heb je al snel een flink huis met een goed werkende verwarming, twee badkamers, garage, flink wat slaapkamers en voor- en achter tuin.
Nu op het Duitse platteland glasvezel beschikbaar is en de randstedelijke kantoorwerker toch alleen nog maar thuis zit, zou het me niks verbazen als een deel daarvan een huis koopt in Duitsland. Voor een klein bedrag kun je Nederlandse huizengekte te ontvluchten en woon je riant. Alleen even Duits leren.
Wat is er duurder in Duitsland?
Zeker niet alles is goedkoper in Duitsland, er zijn wel degelijk ook dingen duurder.
Bier
In supermarkt kun je sterke drank kopen voor veel lagere prijzen dan wij gewend zijn. Dit komt voornamelijk door lagere accijnzen. Echter bier en wijn hebben weer iets hoger accijnzen dan in Nederland. Zo kan het gebeuren dat je een krat Oetinger (gemaakt in Wittgenstein) in Duitsland een euro duurder in de winkel staat dan in de Westfriese Deen. Wijn is ook duurder en kun je ook beter in Nederland halen.
Een gemiddeld internet abonnement en de daarbij behorende snelheden en bundels zijn in Duitsland duurder en slechter. Je betaalt meer en je krijgt veel minder. Ook de service van een Vodafone is werkelijk verschrikkelijk, maar daar ga ik nog een aparte blog aan wijden.
Groene stroom is met 28 cent de kwh bij engergiecollectief Bürgerwerke een stuk duurder dan de 23 cent bij Greenchoice in Nederland. Die hoge tarieven nodigen je dan wel uit te besparen op energie en bijvoorbeeld eigen zonnepanelen te nemen. Verder ben ik nog van plan een warmtepomp te installeren die op het gereduceerde tarief van 19,5 cent de kwh gaat lopen met zogenaamde Heizstrom.
Koffie is ook vaak duurder. Maar goed, ik ben zo iemand die nu eenmaal iemand die zweert bij Douwe Egbert koffie. Twee bakken na het ontbijt en nog goedkoper ook.
Ooit bezocht ik een ecologische bouwmarkt richting Marburg, de prijzen daar waren absurd. Nederlandse eco-bouwmarkten zijn veel goedkoper en beter dan deze, daar gaan wij dan ook nooit meer heen.
Conclusie over de grens shoppen loont meestal. Vooral de drogist is de moeite waard. En als je er dan toch bent, gelijk ook maar naar de supermarkt.
Mag ik zomaar de grens over in deze tijden? Of kan ik bij jullie een bestelling doen 😉
Je mag alleen de grens over met een recente PCR test van 120 euro. Plus de geprinte uitslag. En het geprinte einreise formulier. Wij blijven dus voorlopig maar in NL.