Tradities: grillen, balk, wandelen, bos(ch), Stünzelfest
Afgelopen weekend hadden we weer het traditionele Stünzelfest, het jaarlijkse evenement waar de hele regio komt kijken naar de mooiste paarden, koeien en stieren. Dit alles onder het genot van een flinke borrel en dit jaar ook met flink wat zon en aangename temperaturen. Wij hadden ons bouwvallige Gasthaus vol met twaalf mensen, bijna allen studenten van de TU Delft die met mijn dochter Eliza meekwamen.
Zoals van studenten verwacht kan worden stonden zij ’s morgens reeds voor tienen met een biertje in de hand midden in het gebeuren. Ikzelf kom wat later op gang en observeer graag vanaf de ontbijttafel de enorme stroom van pakweg twintigduizend mensen die ons huis passeren op weg naar het Fest. De vroege bezoekers komen alleen om een gans te kopen en gaan alweer naar huis terwijl ik nog de slaap uit mijn ogen wrijf van het gezellige avondje ervoor.
Fest / Feest
Het Stünzelfest zelf is het best te beschrijven al een kruising tussen een veekeuring, markt, kinderkermis en daarbij elkaar gezellig na een jaar weerzien. Het draait allemaal om de mooiste koe, stier, hengst en merrie. De meeste indruk op mij maken altijd de enorm imposante stieren, wat een prachtige beesten zijn dit. De markt bestaat voor een groot gedeelte uit pollepel-, aardappelschilmesjes-, schoonmaakartikelen-, t-shirtjes- en riemenverkopers. Daarnaast zijn er nog wat standwerkers die de meest onmogelijke ‘handige schoonmaakartikelen’ dingen proberen te verkopen. Kopen maakt hongerig en daarvoor kun je terecht bij talrijke traditionele Duitse worstverkopers, zo hebben we currywurst, bockwurst, bratwurst met broodje en als je geluk hebt ook met zuurkool. Zuurkool moet vind ik, maar ook deze Duitse traditie is tanende. Ik zag nu zelfs al Currywurst mit Hollandsoße (mayo, ketchup, uitjes), volgende jaar currywurst saté?
Dorst!
Na het eten krijgt men dorst en gaat men drinken, al zijn er zat die eerst gaan drinken en dan gaan eten. Het drinken is simpel, we hebben de lokale brouwerij Bosch en die is hoofdsponsor. Er is dan ook niks anders te krijgen dan, het overigens heerlijke, Bosch bier. Ook geen wijn, alleen bier en fris. We dachten nog even dat er ook Bosch bruin bier was, maar dit bleek te komen door de aparte Duitse gewoonte bier te mengen met cola. Het bier wordt overigens geschonken in glas en dat is best wel bijzonder voor zo’n groot evenement.
Het Stünzelfest is vanuit een Nederlandse optiek een gezellig kneuterige dag. Ondanks dat er markt is doet het totaal niet commercieel aan. Men zou het hele feest veel meer kunnen uitbuiten door na vijven nog een leuke band neer te zetten en dan tot laat in avond er een dansfeest van te maken. Bij het ontbreken hiervan bellen er altijd wel mensen, bij het naar huis gaan, bij ons aan voor een BFU (Bier Für Unterwegs). Een stelletje uit Arfeld komt inmiddels ieder jaar en omdat het aardige lui zijn kregen ze hun BFU. Inmiddels zijn we uitgenodigd voor de Arfelder Kirmis om een biertje terug te halen.
Eiken balk van acht meter
Behalve feestvieren is er in dit lange weekend en de weken daarvoor nog veel meer traditioneels gebeurd.
Vrijdags voor het Stünzelfest hebben we met vereende krachten een acht meter lange loodzware eikenhouten balk van buurman Heinz gehaald. Dit deden we ook al eens in 2013 en later nog eens. Deze balk ga ik gebruiken om een kleine tweedehands Braun windmolen provisorisch op te zetten. Allereerst maar eens kijken of de molen doet wat ie doen moet namelijk stroom opwekken. Deze stroom wil ik gebruiken om ook in de winter het buffervat op temperatuur te houden, daar de zonnecollector dan faalt wegen gebrek aan zon.
Der neue Grill: Angela
Wat is een Duitser zonder Grill ? Wat is een Nederlander in Duitsland zonder grill aka barbecue? Daarom hebben we al sinds 2012 een provisorische barbecue in de tuin. Deze BBQ bak was echter na zeven jaar uit elkaar gevallen en niet echt meer bruikbaar. Aan de studenten de schone taak met leem een nieuwe te ontwerpen en te bouwen. Dat deden ze en ben erg tevreden mit der neue Grill die ‘Angela 2019’ is gedoopt. Het is een Grill geworden met twee niveaus en dat is best handig. Zaterdags hebben we er heerlijk op gegrild, hij werkte prima en het eten was heerlijk. De natte leem werd ondertussen ook even gebakken en voelt nu massief aan.
Wandelen
Met de studenten hebben we weer eens de prachtige wandeling naar Bad Laasphe gelopen. De hele wandeling is te doen onder de twee uur. Je loopt voornamelijk heuvel af door de bossen afgewisseld met leuke doorkijkjes en vergezichten. Aan het einde wacht de beloning bij de Italiaanse ijssalon of het terras van de Wittgensteiner Hof.
Verder heb ik met Bert Z. nog enige andere leuke wandelingen gemaakt in de bossen, dus qua loopconditie ga ik met sprongen vooruit momenteel. Bert is ook nog naar Marburg en Winterberg wezen fietsen, petje af!
Diverse subprojecten in de eindfase
In kamer 8 is gestuct, geleemd en geverfd. Het 70’ies behang is aangekomen en wordt zeer binnenkort verwerkt. Ook in de heren-wc is gestuct en geverfd en ook deze ruimte nadert zijn voltooiing. Dit alles mede dankzij onze gast Bert Z & zonen & friends, die al bijna een maand in het Gasthuis verblijft.
De enige traditie die we afgelopen weekend vergeten zijn is houthakken….. wordt vervolgd!