De Biomeiler staat en gaat!
Daar ligt het dan 120 kuub houtsnippers pal voor de deur en de voordeur is niet meer te gebruiken. Voor het huis ligt de Knöterich en ezelmest, en je denkt dat gaat nooit passen in de zeven meter grote cirkel en maximale hoogte van drie meter. De 44 graden die de bult verse houtsnippers voor de deur dan al heeft belooft gelukkig veel.
Voorbereiden
Een goede voorbereiding is het halve werk en daar waren we dan ook al weken mee bezig. We hebben gekozen om het ding half in te graven zodat hij goed beschut is tegen ijskoude wind en tevens ook makkelijker te vullen is. Daarna hebben we een geul van een meter diep gegraven naar het huis. In de geul hebben we een rioolpijp gelegd en daarin de tyleenslangen die de biomeiler verbinden met de verwarmingsinstallatie in het huis. Aanvankelijk hadden we de slangen los in de buis gelegd maar dat werd ons van diverse kanten afgeraden. Daarom hebben we het spul er weer uitgehaald en geïsoleerd en daarna weer terug geplaatst.
De volgende stap was het plaatsen van betongaas rondom. Deze moeten stevig aan elkaar vast worden gezet, omdat er enorme krachten op gaan werken en we niet willen dat de biomeiler uit elkaar barst door de druk.
Het graven van het gat en de geul, het leggen van de pijp en de bouwhekken hebben bij elkaar wel weer drie dagen tijd gekost. Maar we weten nu wel hoe we het een volgende keer (voor een tweede meiler) veel sneller kunnen doen.
De voorbereidingen |
De “Brandstof”
Een biomeiler produceert warmte energie doordat bacteriën het het organische materiaal vercomposteren. Er wordt dus niks verbrand en er is dus geen echte brandstof, in plaats daarvan gebruiken we houtsnippers vermengd met heel veel water, duizendknoop en ezelmest. Deze ingrediënten moesten we wel eerst zien te krijgen, de Knöterich bleek vlakbij te zijn op een proefveldje van een failliete boer. De ezelmest komt van de buren, die er graag vanaf willen. De houtsnippers komen van wegwerkzaamheden aan de ander kant van het bos. De hakselaars gingen hiervoor met een gigantische hakker en twee trucs met 40m3 laadbakken dwars door het bos daar naar toe. Drie uur later was de klus geklaard en lagen er twee containers beukenhout snippers bij ons op de stoep, en de derde container stond iets verderop aan de weg.
Het valt nog niet mee om aan voordelige houtsnippers te komen. De houtsnipper prijzen in Wittgenstein liggen een stuk hoger dan in Nederland of bijvoorbeeld noord Duitsland. Dit komt doordat vlakbij Stünzel een RWE biomassa en pellet fabriek is, die alles wat brandt opkoopt en daardoor de prijs gigantisch opdrijft. Dit is een heel vervelend probleem dat ik niet van te voren heb voorzien, en daardoor koop ik nu dus veel te duur in (ongeveer 3x te duur) ondanks het feit dat ik nog heel veel korting heb gekregen. Vrees dat het bron materiaal de volgende keer van veel verder gaat komen.
Houtsnipperen |
De opbouw
Voor de opbouw van de biomeiler werken we weer samen met de mensen van Native Power die dit altijd in een workshopachtige setting doen. In totaal lopen er inclusief de fantastische catering 17 mensen rond, bestaande uit vrienden, vrienden van de vrienden, familie en mensen die zich via native Power hebben aangemeld. Een bont internationaal gezelschap van Nederlanders, Duitsers en Engelsen die allemaal zeer goed met elkaar overweg blijken te kunnen en die er geen moeite hebben met de soms spartaanse situaties in het oude Gasthaus.
Voor de opbouw zijn we zo verstandig geweest een twee kuubs shovel met telescopische arm te huren, heel verstandig want 120m3 materiaal verplaatsen met een kruiwagen is natuurlijk geen doen. De shovel reed de hele dag heen en weer en de mensen in de meiler houden de boel nat met de brandweerspuit (geleend van de brandweer) en verdelen het spul. Om acht uur ‘s morgens begonnen we en om 18:00 was het werk klaar. De hele dag door kwamen er belangstellenden uit de buurt en verder (Paderborn) kijken. Ook de schrijvende pers is zeer geïnteresseerd en wij worden meerdere malen die dag geïnterviewd. De belangstellenden hebben allen interesse ook hun eigen energie kosten te verlagen, er waren er zelfs bij die jaarlijks 12.000 euro aan olie verstoken.
Grofweg hebben we de volgende bouwstappen:
- Grondzeil, zodat de weglekkende vloeistof kan worden opgevangen en weer terug in het systeem kan worden gepompt
- Laag houtsnippers aanbrengen
- Slangen plaatsen en testen of ze niet lek zijn
- Silonet er over voor de afbraak
- Weer een laag houtsnippers met knöterich en ezelmest
- Slangen plaatsen en testen of ze niet lek zijn
- Silonet er over voor de afbraak
- Weer een laag houtsnippers met knöterich en ezelmest
- Slangen plaatsen en testen of ze niet lek zijn
- Silonet er over voor de afbraak
- Afdekken met nog grotere laag houtsnippers met knöterich en ezelmest
- Alles ondertussen nat houden met veel water (35.000 liter)
Zodra de derde laag slangen is geplaatst kun je ook de slangen onderling verbinden. Dit gebeurd aan de buitenkant van de biomeiler om er voor te zorgen dat er geen koppelingen in de meiler zitten. Verder houden we rekening dat de compostbult langzamerhand in elkaar zakt, dus je moet zorgen dat de slangen niet gaan knikken.
Of je kijkt gewoon het prachtige filmpje:
Biomeiler Hoera! |
Een biomeiler gezamenlijk opbouwen schept een band, een heel speciale band mag ik wel zeggen. Je zit feitelijk 48 uur met een aantal volslagen vreemden uit verschillende landen en bouwt samen aan een project. Je werkt samen, en praat veel over biomeilers, andere methoden van energie opwekken, ieders achtergrond, de verschillen tussen onze landen en overeenkomsten en al doende maak je weer een hoop nieuwe vrienden. Zo’n biomeiler trekt blijkbaar een heel leuk soort mensen aan, die we zeer waarschijnlijk nog wel vaker tegen gaan komen ergens in Europa of de rest van de wereld. De biomeiler bult staat, gaf gisteren 26.3 Celsius toen we weg gingen en lijkt wel haast een Mongoolse joert, nu is het afwachten en nagels bijten, want het op afstand afleesbare meetsysteem is nog niet af. Bedoeling is dat het systeem de komende week aanslaat en iedere dag warmer wordt, spannend!
Het resultaat – Biomeiler 2014 |
Stünzel Biomeiler feitjes
- Omtrek 22m, doorsnee 7m
- Hoogte in het midden: 3m, aan de rand 2m50
- Input: 120m3 (meest beuken)houtsnippers, 10m3 Knöterich, 5 kruiwagens ezelmest en 35.000 liter water
- 3 dagen voorbereidende werkzaamheden
- 1 dag biomeiler opbouwen / volladen
- Eenmalige kosten inclusief aansluiten op verwarmingsinstallatie (pomp, expansievat, etc): 1500 Euro.
- 40 liter diesel voor de shovel
- Jaarlijkse kosten zijn nog niet duidelijk op dit moment, vanwege het feit dat ik nog steeds onderhandel over de inkoopprijs van de hackschnitsel en nog niet kan weten of het ding een of twee winters mee gaat. Het blijft een experiment, en de uitkomst daarvan staat niet bij voorbaat vast.
Media
De media kregen ook lucht van, er verschenen verscheidene artikelen o.a. in de der Westen, (Westfalen Post) en Siegener Zeitung. Heb van de laatste alleen een foto.