Biomeiler

Onze eerste biomeiler net na oplevering

Wat is een biomeiler?

Een biomeiler is een grote composthoop waaruit warmte wordt onttrokken die nuttig gebruikt kan worden. Door een natuurlijk proces breken bacteriën houtsnippers af tot houtcompost die heel voedzaam is voor planten. Bij de omzetting komt veel warmte vrij (tot 60-65  graden) die benut kan worden. Met een warmtewisselaar van kunststof slangen waar water door gepompt wordt kan de warmte naar een woning of opslagvat getransporteerd worden.

Een klassieke biomeiler is een compacte composthoop en bestaat voor 70% uit houtsnippers, eventueel aangevuld met loof en mest. De bult wordt in één keer opgebouwd met heel veel water.

De bult wordt na een paar dagen heel warm en blijft warmte afgeven tot wel 18 maanden. Door tyleenslangen in de hoop te leggen kan tussen de 40 en 70C warm water worden afgetapt.

Biomeilers worden in heel de wereld al sinds de jaren 70 gebouwd, in Nederland houdt o.a. Stichting Biomeiler hiermee bezig. Daar vind je veel meer praktische informatie en onder andere een documentaire over de Zwitser Jean Pain die de uitvinder van de biomeiler is.

Waarom een biomeiler?

Toen in 2013 de eerste verwarmingsbuizen in het huis werden geplaatst werd het natuurlijk zaak het huis vorstvrij te houden. Daar is natuurlijk een warmtebron voor nodig. Gezien het feit dat we er niet altijd zijn en ecologisch willen bezig zijn moesten we dus op zoek naar een warmtebron die constant warmte levert zonder dat je handmatig steeds wat moet doen. Verder leek het ons een slecht idee een brandend vuurtje in huis te hebben terwijl we er soms weken niet zijn.

We overwogen de volgende mogelijkheden:

  • olieketel, op deze manier werd het huis vroeger verwarmd. Olie mag niet meer in Duitsland vanaf 2025? Olie is niet ecologisch en je hebt vlammetjes in huis, valt af. Er zit nog wel een 10000 liter olievat in het huis.
  • gasketel, niet mogelijk want, vlammetjes, er is geen gas en gas is niet ecologisch. Je zou nog biogas kunnen overwegen, maar dan heb je nog steeds vlammetjes.
  • houtsnipperketel, heeft vlammetjes en houtsnippers lopen nog wel eens vast in de ketel. Dan heb je een storing en moet iemand wat doen. valt af.
  • pelletketel, zou kunnen want minder storinggevoelig en je hebt ecologisch verantwoorde pellets die lokaal worden gemaakt. Valt echter ook af want vlammetjes
  • diepe aardwarmte, niet mogelijk hier tegen redelijke kosten (boring zou 100.000 Euro kosten)
  • ondiepe aardwarmte, zou zeker kunnen maar ik kende destijds (2014) de mogelijkheid niet
  • elektrische CV ketel, zeker te overwegen maar gezien de elektriciteitsprijs van 29 cent per kwh een hele dure oplossing.

Alle mogelijkheden hierboven vielen dus af en toen kwam ik het filmpje van Jean Pain op Youtube tegen. In dit filmpje bouwt hij een biomeiler met lokale houtsnippers uit het bos. Dat paste dus precies bij de situatie hier: een heet water bron, die 18 maand door gaat zonder dat je steeds brandstof moet toevoeren, met ecologisch verantwoorde houtsnippers uit het bos hier in het dorp. En bovendien: geen vuurtjes!

We besloten ons eens goed te informeren en deden een rondje langs bestaande biomeilers in Duitsland. We werden vrienden met de Duitse biomeiler bouwers en besloten een eigen biomeiler te bouwen. Het was een pracht ervaring!

Meer blog artikelen over onze biomeiler onder de tag: biomeiler.

Korte documentaire over onze eerste biomeiler

Eigen leven…

Door mijn blog en enthousiasme werden we overstelpt met vragen over biomeilers. Dit was destijds de aanleiding om de Stichting Biomeiler op te richten. Een stichting met als doel kennis te delen en mooie biomeilers te maken.

Onze biomeiler werd opgemerkt door de Duitse pers en we wonnen een Klimaschutszpreis. Ook de iet wat slapende Duitse stichting die zich met biomeilers bezig houdt werd besmet door ons enthousiasme. Tijdens een vergadering in Hamburg besloten we gezamenlijk eens alle biomeiler enthousiastelingen bij elkaar te brengen onder het mom van conferentie. Waar kon dat beter dan in ons Gasthaus, plek zat en we hebben een biomeiler.

Destijds was mijn motivatie voor een biomeilerconferentie ook het feit dat ik telkens tegengestelde informatie kreeg over het hoe en wat van een biomeiler. Het leek me dus wel een goed idee om eens al die verhalen uit de eerste hand te horen in plaats van via via. De eerste internationale biomeiler ging door en was een groot succes, Duitsers, Italianen, Oostenrijkers, Chilenen, Amerikanen en Nederlanders waren aanwezig. Het was constructief en zeer leerzaam. Sindsdien is de internationale biomeilergemeenschap een hecht geheel geworden en worden er jaarlijks biomeiler conferenties georganiseerd.

Er zijn mooie vriendschappen ontstaan en ook technisch wordt er veel voortgang geboekt. Die biomeiler van ons in Stünzel is dus met recht een eigen leven gaan leiden. Prachtig om dit mee te maken en mijn enige wens is nog het woord biomeiler in de van Dale te krijgen. Dat kan als u allemaal regelmatig het woord biomeiler gebruikt.

Biomeiler bij strenge vorst.

Conclusie na drie biomeilers

Na vijf jaar Stichting Biomeiler kunnen we concluderen dat er wereldwijd enorme technische voortgang is gemaakt. Zelf heb ik nog een ouderwetse biomeiler in de tuin, maar elders worden hele professionele moderne en efficiënte biomeilers gebouwd.

Mijn biomeilers hebben uiteindelijk wel een bijdrage geleverd aan het vorstvrij houden van het huis. Gaande weg leerden we steeds meer en bij biomeiler drie waren we zover dat proces van aftappen van warmte redelijk was geoptimaliseerd. Het kan natuurlijk altijd beter, maar dat vergt ook weer veel tijd en kosten.

Verder kunnen we concluderen dat biomeilers het amateurisme voorbij zijn en dat ook op allerlei universiteiten in Europa er onderzoek op dit gebied wordt verricht. Toch leuk om hiervan aan de wieg te hebben gestaan.

Begin echter nooit aan een biomeiler als je niet genoeg ruimte hebt voor zware machines, je houtsnippers duur moet kopen en je er niet tegen kan dat je energiebron niet constant betrouwbaar energie kan leveren. Begin er wel aan als je houdt van experimenteren, je veel hoogwaardige compost nodig hebt en graag veel interessante mensen tegenkomt.

Zelf wil ik nog wel een vierde biomeiler realiseren maar alleen met de allernieuwste inzichten op het gebied van warmtewisselaars en alleen op zo’n manier dat niet weer de hele tuin kapot wordt gereden met zware machines. Ik denk aan baggertechnologie…. een nieuw experiment…..

2 thoughts on “Biomeiler”

  1. Hallo, gebruik je je biologische oven nog? Ik spreek geen Nederlands, dus ik word overweldigd door het “lezen” van je blog. Veel dank en groeten uit Duitsland.
    Bernhard

    1. Hi Bernard,

      de biomeiler staat er nog steeds maar is wel uitgewerkt inmiddels. Gezien de prijzen van houtsnipper en de hoeveelheid werk ga ik niet verder met de biomeilers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.