Biomeiler gaat zijn derde winterseizoen in
Half november heeft het gehele bestuur van Stichting Biomeiler samen met het “Iepen voor Duitsland” comité mijn huidige biomeiler nieuw leven ingeblazen. Vandaag tapten we voor het eerst warmte, dat was natuurlijk een heel spannend moment, want zal het genoeg zijn om nog een winter vorstvrij door te komen?
De huidige biomeiler is twee jaar geleden opgezet en heeft als primair doel te voorkomen dat de muurverwarmingsbuizen bevriezen en idealiter op minmaal 12 C blijven. Dat is wel nodig, want al twee weken lang is er lichte vorst het grootste gedeelte van de dag, waardoor het binnen nog maar 5 C is, dat is te koud. Als secondair doel produceren we compost die we in de eigen tuin gaan verwerken, de grond is hier namelijk heel arm en er groeit bijna niks. Plantjes blijven wel leven, maar groeien doen ze amper.
We hebben dus de biomeiler een meter opgehoogd met een nieuwe laag houtsnippers. De snippers werden vrijdags bezorgd en met een schep en kruiwagen zijn we de hele dag bezig geweest om een 20-25 cm dikke laag te maken waarop nieuwe tyleen-slangen als warmtewisselaar zijn gelegd. Het was een heel zware klus en aan het einde van de dag waren we kapot. De volgende dag heeft gelukkig een van de Stünzeler boeren twee uurtjes geholpen met een trekker met frontlader, dat was erg fijn.
Behalve houtsnippers heb je ook nog water nodig om een biomeiler op gang te krijgen. Daarvoor hebben we met een pomp de oude gierkelder leeggepompt. Toen deze leeg was dachten we nog de oude 9 meter diepe put te kunnen benutten, maar deze stond bijna leeg vanwege de enorme droge in de lente, zomer en herfst in Wittgenstein. Daar hadden we dus niks aan en als backup heb ik toen maar de tuinslang op de kraan aangesloten. Had ook nog wel wat voeten in de aarde, want het tuinslang aansluitstuk zat niet meer op de kraan en was ook nergens meer te vinden. Uiteindelijk heb ik er nog een gevonden in de kelder, bij de verwarmingsvulslang. Toen ik uren later ’s avonds laat de kraan dicht wilde draaien brak de hendel af en was ik gedwongen de hele kraan te verwijderen, gelukkig had ik nog een afsluitdopje. De tuinslang heb ik wegens vermoeidheid ’s nachts buiten laten liggen, maar ook dat was dom, want in Stünzel heb je, zoals ik hierboven al zei, ’s nachts vaak nachtvorst en die vorst heeft de sproeier dus kapot doen vriezen, zonde.
In de biomeiler zitten vijf lagen met slangen nu, de onderste vier produceren nog steeds rond de 22C warmte, de nieuwe laag produceerde na het openen van het circuit ongeveer 35C. Dat is dus een beetje een tegenvaller, ik had rond de 40C gehoopt. Voorlopig is het regelsysteem nu zo ingesteld dat alle warmte boven de 34C het huis in gaat. Dit doen we om ervoor te zorgen dat het water dat terug naar de biomeiler ingaat niet te koud is, anders gaan de bacteriën dood en stopt het composteer-proces.
Als ik mij niet vergist is dit project in 2014 gestart en dit artikel van 2018… We zijn nu in 2022, werkt de Biomeiler nog?
Ik ben erg benieuwd en zou graag van jullie ervaringen willen leren, vandaar mijn vraag!
Hi Alex,
de derde biomeiler (uit 2018) staat er nog en geeft zelfs nog een beetje warmte. Je hebt er echter weinig aan want de opbrengst is in het vierde jaar nihil. Ik ga sowieso niet verder met biomeilers, houtsnippers zijn inmiddels astronomisch duur en het is leuk maar ook heel veel werk. Biomeilers zijn vooral interessant als je zelf veel snoeihout bezit (40m3), een shovel en trekker hebt, toegang tot veel water en mest hebt. Dat heb ik eigenlijk allemaal niet. Het is wel een mooi avontuur en brengt je in contact met de leukste mensen.
Zie ook mijn ervaringen in deze pagina: https://stunzel.nl/technisch-overzicht/biomeiler/