De plannen voor het nieuwe jaar
In plaats van terugblikken is het ook wel eens leuk om vooruit te kijken. Wat gaan we allemaal doen aan en in ons geliefde Gasthaus in 2024? Ik heb een heel lijstje zaken die toch wel eens serieus aangeplakt dienen te worden. Een aantal projecten lopen al een paar jaar en lijken nooit te gebeuren. Ook heb ik een hele lijstje dingen die helemaal niet hoeven, maar onwijs leuk zouden zijn. Komt het ooit af? Lees verder en oordeel zelf.
Je kan het dak op
Vorig jaar is er club scouts uit Winsum langs geweest en die hebben als een soort wervelwind in anderhalve dag een steiger basis gelegd voor werkzaamheden aan de hooischuur. Ik stond met verbazing te kijken hoe goed ze samenwerken, hun inzicht en het hoge tempo. Dit alles aangedreven met een lekker biertje bij de bbq.
Aan het eind van de zaterdag stond er aan de buitenkant een Layer steiger en binnen zijn diverse plateaus gemaakt zodat de kilgoten nu van binnen en buiten bereikbaar zijn. De kilgoten zijn afgelopen zomer verder vrij van mos gemaakt en de lekkages zijn verholpen.
De steiger moet dit voorjaar worden verplaats voor een andere klus, dus voor die tijd moeten we de hooizolder van nieuwe goten voorzien en moeten de daklijsten worden vernieuwen. Klinkt als een weekend werk met een paar man. Daarna kan de steiger worden afgebroken.
Als we toch op het dak zitten, het zink/loodwerk rond beide schoorstenen is nu echt af en dient compleet te worden vernieuwd. Wellicht dat we dit zelf kunnen, maar misschien gewoon maar eens een offerte aanvragen bij een dakdekker, want dit is best wel een specialistisch klusje.
Stuifsneeuw
De eeuwige strijd tegen de stuifsneeuw is nog steeds niet gewonnen. Via de nok en via de kilgoten stuift het bij bepaalde windrichtingen in grote hoeveelheden de zolder op. Dat moet je dan handmatig wegscheppen, anders lekt het door het plafond in kamer 7 of 8. Dit is heel vervelend en stressvol, we moeten iets doen, cement, pur of iets anders. Tips welkom. Welk ecologisch verantwoord middel kunnen we gebruiken om die gaten en kieren voorgoed dicht te stoppen?
Als we toch al op het dak zitten kunnen we ook gelijk een aantal zonnepanelen plaatsen. Het dak is mooi op het zuiden en gezien het feit dat we veel stroom gebruiken lijkt het mij geen slechte investering om nog een paneel of 20 op het dak te leggen. Om dit veilig te kunnen doen moet dan wel eerst de steiger worden geplaatst.
In huis, allemaal “kleine” klusjes
In de nieuwe roze keuken zijn nog wat kleine afwerk dingetjes te doen. Een klein stukje gietvloer bij het aanrecht, daar waar geen tegels liggen. Keukenkast-deurtjes schilderen, deuren verven en nog twee deurtjes voor de inbouwkast plaatsen. Als laatste moet de verlichting nog worden opgehangen, er hangt nu nog steeds een lullig peertje, klein klusje.
Het plan was verder ook nog een klein barretje te maken maken, met daaronder een kastje voor de grote pannen die op de houthaard kunnen.
In de gang beneden moet nog een hoop worden afgewerkt, èuh een paar kleine dingetjes. Overal hangen nog kabels en zijn leidingen te zien. Ook moeten er nog lichtschakelaar worden verplaatst en worden vervangen door een echte hotelschakeling. Hier gaan we dan na 12 jaar eindelijk een kleine cover-up operatie doen.
De gang boven richting de hooizolder moet oranje worden, de muren zijn al schilder klaar en de verf staat ook al een paar jaar klaar…. moet nu toch echt eens gaan gebeuren, klein klusje.
Op de eerste verdieping hebben we ook nog een onafgemaakte derde badkamer. Douchebak en warm water zijn er al. Er zijn nog maar een paar kleine klusjes die moeten worden gedaan. Denk aan het vlak stuccen van de muren, zodat deze betegeld kunnen worden door de FraBer. Het plaatsen van een douche-wandje met deur, luchtafzuiging, nieuwe WC stortbak en een vloerverwarmingkje.
Naar buiten het is lente!
In Stünzel wordt het ook dit waar weer lente, ergens tussen 1 maart en 1 juni is het zover. Als het dan eindelijk weer lente is kunnen dorpels van de ramen worden geverfd die vorig jaar in de herfst al door Jessica en Mark in de stopverf zijn gezet. Ook zijn er nog een stuk of vier ramen met scheuren te vervangen, het glas staat al klaar sinds 2020.
Als we toch buiten bezig zijn, dan moet toch eindelijk ook eens die LED buitenlamp worden aangesloten. Door naar de tuin!
Tuin
We beginnen simpel, het puin van de keukenmuur doorbraak ligt al een jaar in de weg en moet helemaal achterin opgaan in een soort van rotstuin, of beter puintuin of gewoon een puinhoop! Achter in die hoek staat inmiddels ook een hele grote beuk die veel licht weg neemt, die mag om! Daarna in stukken zagen, kloven en opstapelen, mooi brandhout voor seizoen 2026/27. Er zijn altijd vrijwilligers die hun mannelijkheid willen tonen, ik weet dus zeker dat dit project gaat lukken.
Rondom het terras op de voormalige mestvaalt liggen nog heel veel natuurstenen die opgestapeld moeten worden tot een muurtje. Dat muurtje is voor de afscheiding en biedt bescherming tegen wind. Project loopt al sinds 2021 en is half af.
Wat zeker ook moet gebeuren dit jaar is het verplaatsen van het hek naar nieuwe erfgrens. Daarvoor hebben we een graafmachine nodig, want met de hand is het niet te doen. Als we dan toch een graafmachine hebben (gehuurd) is het verstandig om ook gelijk wat andere graafwerkzaamheden te doen.
Horizontale aardwarmte
Laten we onderop beginnen, in de bodem, ik wil twee of drie kilometer tyleen slang op 1m20 diepte ingraven om daar warmte uit te gaan halen. Dit noemen ze horizontale aardwarmte (grabenkollektor) en is zinvol in Stünzel omdat het op die diepte het hele jaar 8C is. Die warmte kun je gebruiken als een bron voor een warmtepomp die er dan 35-40C van kan maken.
Horizontale aardwarmte komt dus in plaats van de biomeiler, ik ga daar mee stoppen omdat het veel te bewerkelijk is en de benodigde houtsnippers veel te duur. De biomeiler gaat worden afgebroken, de compost verwerken we in de tuin en de tyleenslangen uit de biomeiler gaan de grond in. Ook hier is weer een graafmachine voor nodig.
Als we dan toch bezig zijn met die graafmachine kunnen we ook gelijk waterpartijen, terrassen, paden en verhoogde bedden maken. In het voorjaar ter plekke het plan maken en dan aan de bak! Ik begrijp er zijn al vrijwilligers om een dagje of wat te graven.
En alles dan weer dicht gegooid is, krijgen we dan eindelijk verharde paden naar allerlei leuke zithoekjes in de tuin? Stratenmakers gezocht!
Verwarming met Heizstrom
Als die kilometers tyleen dan in de tuin liggen kunnen we in principe een warmtepomp plaatsen, maar voor het zover is moet er nog wel een flink aantal ingewikkelde dingen worden gedaan. Je kan in Duitsland namelijk speciaal voor warmtepompen zogenaamde Heizstrom krijgen. Dit is veel goedkopere stroom alleen bedoeld om mee te verwarmen. Daarvoor krijg je een extra meter in de meterkast.
Verder moet de wamtepomp worden aangesloten op het verwarmingssyteem. Dat kan op meerdere manieren en welke het beste is kan ik niet echt beoordelen, mede omdat de experts ook allemaal wat anders zeggen. In ieder geval zal er wel het een en ander moeten veranderen aan de aansluitingen bij het buffervat, maar wat precies hoop ik nog uit te vinden zonder door schade en schande wijs te worden.
Behalve hightech verwarming met aardwarmte en warmtepomp, wil ik ook nog een stukje low tech verwarming aanleggen in de keuken. Het is namelijk zo dat vanaf het voorjaar, bij zonnig weer, de zolder heel snel heel warm wordt. De keuken op het noorden blijft echter heel koud, dat duurt maanden voor die op een natuurlijke manier opwarmt. Daarom is het plan de warmte van de zolder naar de keuken te gaan pompen. Door met een ventilator de warme lucht te verplaatsen van de zolder naar de keuken, via een buis die uitkomt in de plint onder het aanrecht. Een warmtepomp avant la lettre.
Waar is de lol?
Gaan we alleen maar klussen en bouwen in 2024? Gelukkig niet! Er is gelukkig ook nog heel veel tijd voor andere activiteiten. Bovendien verwacht ik dat, net als in andere jaren, er weer een hoop gezellige clubs langs komen om te relaxen, brood te bakken, te bbq’en, wandelen, hout te hakken en af en toe te helpen met wat klussen. Het zijn maar kleine klussies zoals je hierboven kan lezen.
We lopen vaak de 10-15 kilometer naar Bad Laasphe, Arfeld (10-14km) of Bad Berleburg (20km). Dit jaar wordt het tijd om nieuwe wandelpaden te ontdekken. Lijkt me leuk om een keer naar het jachtslot in Schwarzenau te lopen (14km). Dat is een mooie bergwandeling waar je wel een paar uur zoet mee bent. Ook een leuke route is via Erndtebrück, het fort van Willem 1 bij Ginsburg naar Hilchenbach te lopen, zeker een kilometer of 25. En dan terug met de trein na het bezoeken van een restaurant aldaar.
We hebben ook nog Stünzelfest traditioneel op de tweede zaterdag in juni. Er zijn al zeker vier kamers bezet, maar er kan nog wel wat bij voor de liefhebbers van boerenfeesten (aanvang 08:00) met vee, paarden, grill, bierhallen en hoempapa.
Off grid cursus
Wil je alles weten over over off-the-grid leven en overleven? Dan kan je je aanmelden via deze link voor de Cursus off-grid die in het weekend van 9-11 augustus wordt gegeven. De cursus wordt net als in 2022 weer gegeven door Niels van het bevriende Strohplatz project.
Als Nederlander moet je toch ook een keer per fiets naar Stünzel. Gewoon omdat het kan en het ongetwijfeld een leuke route is. Daarom wil ik in Nederland twee elektrische (mountain) bikes aanschaffen en deze naar Stünzel fietsen. Bedoeling is verder dat die fietsen daar blijven, zodat wij en de andere gasten daarna per fiets de omgeving kunnen ontdekken.
Plannen genoeg dus! Laat 2024 maar echt beginnen nu!
Hoi, leuk om weer een bericht te lezen!
Over ecologisch verantwoord kieren dichten: geen idee of het in jullie situatie handig is, maar er bestaat een hennep vezel met Stockholmse teer, dat laatste komt uit boomhars dat verhit is geweest en conserverend voor de hennepvezel werkt. Het is een soort touw dat je met een beitel in kieren kunt slaan, bijv. voor deurposten. In het Engels heet het “oakum”, er bestaan ook Nederlandse en Duitse namen voor die ik zo niet weet… Het werd vroeger ook voor dichten van kieren van boten gebruikt. Ik ga dat zelf voor mijn houten buitendeurposten gebruiken als alternatief op kunststof tochtband dat na verloop van tijd slechter kan worden. Deze vezel in teer gaat als het goed is erg lang mee en zet uit bij vochtig worden, dus zet zichtzelf vast. Je kunt hem dan afstuccen met kalk. Ik heb mijn hennep in Hamuburg gekocht bij een scheepsartikelen winkel:
https://www.toplicht.de/en/paint-boatbuilding/traditional-sealing-caulking/materials-for-sealing-caulking/2689/oakum-navy-no.1-tarred?number=2130-0101
Hier nog een filmpje van een man die, naar mijn idee, goede visies heeft voor oude huizen en het spul aanbrengt:
https://www.youtube.com/watch?v=u8FAC2zV0H0
Groeten Jeroen
Bedankt Jeroen, dat klinkt als een mooie oplossing. Ik ga dat bestellen en kijken of het werkt.
Wat een ontzettend mooie foto’s en toffe plannen om de boel nog mooier te maken! Klinkt goed doordacht.
Ik ben zelf ook van plan extra ventilatie-warmte van de altijd warme zolder te tappen. Per kamer komt er een buis die op vloerhoogte warmte blaast. Dit leg ik tegelijkertijd aan met de (zelfbouw) aansturing van de vloer&wandverwarming. Ik heb net 6 thermometers met in totaal 30 meter draad eraan gekocht, ga ik deze week uittesten.
Warmtepomp rechtstreeks op t vat (net als de kachel) is voor zover ik weet ideaal, als je tenminste dezelfde verwarming gebruikt die je nu ook gebruikt.
Groetjes en tot in de zomer!
Niels
Mooie plannen Niels!