Eén zwaluw maakt nog geen zomer
Met de eerste inentingen in de arm zijn we na weken niet over de grens kunnen maar weer eens naar Duitsland gegaan. De week tussen hemelvaart en Pinksteren benutten we altijd voor vakantie. Deden we vorig jaar ook en dit dus onze tweede pandemievakantie. We hebben de quarantaine weer goed benut. Het trappenhuis is aangepakt en het dames toilet is weer in ere hersteld. Ook is er een zwaluwtil in de tuin verrezen met hulp van de buren. Het was wel koud, één zwaluw maakt nog geen zomer.
Trappenhuis
De muren zagen er best wel trendy uit, maar bestonden vooral uit los stucwerk met daarop oude verf resten vermengt met restanten behang. Verder flinke scheuren en stukken uitstekend leem van de verwarmingsbuizen. Ben dagen bezig geweest de boel te egaliseren en enigszins glad te krijgen. Daarna de resten behang verwijderd met een natte spons. Dat had dan weer het gevolg dat de oude waterverf mooi donker werd en lekker versmeerde. Ziet er best leuk uit en je ziet deze look veel in hippe cafés in Berlijn en andere hotspot. Echter zodra het opgedroogd is ziet het er meer groezelig dan trendy uit.
Onpraktisch en we zijn er na acht jaar ook wel op uitgekeken. We waren in 2012 dus trendsetter en daarom is nu tijd om een nieuwe trend te zetten. Daarom de boel gewit en van een “groene” lambrisering voorzien. Deze groen komt uit een tweede hands pot en bleek toch meer blauw dan groen.
De lambrisering rand is afgewerkt met een van straks naar uitvloeiende donker blauwe rand aan de bovenkant. Lijkt nu als twee druppels op de woonkamer… is niet erg.
Het nisje bij de badkamer is geheel in het blauw gestoken inclusief het plafond. Maar staat de zon er op, dan lijkt het groen.
De plinten staan inmiddels in de grondverf en het is de bedoeling dat deze donker grijs gaan worden. Verder zullen op de grote muur bij de badkamer nog grote bloeiende bloemen worden geschilderd. En dan moet de trap en de vloer ook nog. Het is al met al heel veel werk waar we nog wel enige tijd mee zoet zijn.
Hergebruik in de Dames WC
De pot is ongebruikt maar toch 2e hands. Deze komt uit een net opgeleverd nieuwbouwhuis in Heerhugowaard, de verse bewoners wilden wat anders. Diverse latjes en plankjes hebben een oorsprong in ons huis in Spierdijk. Zo is de oude betimmering van de dakramen (1972) nu de binnenkant van de WC kast. Ook stukjes hoogslaper van mijn zoon en schoolwerkjes van mijn dochter zijn er in verwerkt. Scheelt geld, verspilling, ritjes naar de stort en vervolgens weer naar de winkel.
De tegels zouden aanvankelijk tweedehands zijn, we hadden echter net te weinig. Toen hebben we een paar dozen nieuwe Mosa 15×15 tegels gekocht. Niks aan de hand zou je denken, echter de nieuwe Mosa 15×15 is in werkelijkheid 14,7×14,7 cm. Die zijn dus helaas niet te mixen met de oude, die wel 15×15 zijn. Je kan het wel doen, maar je krijgt hele rare verspringingen met name in de hoeken. Heb nu een paar oude verwerkt in de bovenste rij. Wordt in ieder geval steeds beter in tegelen, al doende leert men.
Het sanitair, spiegel, het lichtknopje is allemaal authentiek Gasthaus Stünzel. Er uitgehaald, schoongemaakt, opgeknapt en weer teruggeplaatst. Het lichtbolletje is 60-ies. Wel nieuw is het hang WC frame en de drukplaat (die uit Heerhugowaard paste helaas niet).
Verder is het de bedoeling een marmoleum vloer te leggen, echter deze zijn wegens de pandemie en de grote vraag niet eerder leverbaar dan augustus. Wordt vervolgd dus.
Anekdote
Toen de pot er net twee seconden op zat rolde er een bithouder en bitje zo uit het bovengelegen kastje de pot in. Ik voelde nog of ik hem pakken kon in de sifon, maar hij was de bocht al om. Er zat natuurlijk nog geen water in de pot om hem af te remmen en zo’n bitje laat ook geen remsporen na. We hebben de pot er nog afgehaald, maar het bitje was ook voorbij de volgende bocht en niet meer traceerbaar.
Zwaluwtil
De buurtvereniging wil de biodiversiteit bevorderen door zwaluwhuizen, ook wel zwaluwtil genoemd, rondom het dorp te plaatsen. Boerenzwaluwen (Rauchschwalbe) die in de schuren nestelen zitten hier volop maar voor de huiszwaluw (Mehlschwalbe) is het moeilijker een nest te vinden.
Buurman Heinz heeft de til gemaakt en wij hebben de nestkastjes gedoneerd. Het geheel in aan elkaar gemaakt als een grote til met 12 nestkasten. Deze til is bovenop de oude houten stroommasten geplaatst.
De vier meter hoge mast (oude elektriciteitsmast) is in een meter diep hand gegraven gat geplaatst, want de graafmachine kwam om onduidelijke redenen niet. Dan maar met de hand aldus de tachtig jarige Heinz, die zei dat ze vroeger altijd dit soort gaten, in van stenen vergeven lemige grond, met de hand groeven. Zo gezegd zo gedaan. Het graven van het gat was enige uren werk uitgevoerd door de naaste buren en mezelf. Dit alles aangemoedigd door buurman Heinz. Vooraf leek het een ondoenlijk iets, maar achteraf viel het mee.
Nadat het gat gegraven was hebben we met behulp van een bosbouwmachine de til rechtop gezet en het gat vol beton gestort. Staat voor de eeuwigheid en prachtig mooi in ons uitzicht. Na een week vliegen er inmiddels wel zwaluwen langs, maar nestelen ho maar. We wachten af. Laat de zwaluwen maar komen en de zomer beginnen.
Vakantie
Uiteraard is er ook nog lekker gewandeld, op de ene laatste dag werd het eindelijk een beetje lente. Zomer is het nog lang niet, we moesten elke dag stoken en temperaturen lagen regelmatig rond de vier graden. Volgende jaar maar weer de winterjas mee in de voorjaarsvakantie.
Er is ontzettend veel gekapt in de bossen wegens de keverplaag (Börkenkäfer). Hierboven de lokatie met de grote mierenhopen, de mieren moeten een eind lopen nu voor hun materialen en voedsel.
Krant
Update 8 Juni 2021. De zwaluwtil heeft de krant gehaald.
Er is toch weer veel gedaan zo.
Hallo Frank Aafke en de Stünzler gemeenschap.Tja beetje voor beetje gebeurt er elke keer weer iets ter verbetering van het Stünzler hotel.Het gaat de goede kant op.fijn dat jullie de COVID-19 quarantene goed hebben gebruikt.het ziet er naar uit dat Heinz het op zijn Tachtigjarige leeftijd nog steeds goed bij beent.Ook leuk om weer update te zijn met de avondturen in Stünzel.
Blijf gezond tke care.greetings.
Hubertus-C