De tweede biomeiler staat, en schiet gelijk de winter in
Biomeiler 2016 |
In het laatste weekend van oktober 2016 hebben we een nieuwe biomeiler gebouwd voor ons Gasthaus Stünzel. De vorige is twee jaar meegegaan en onlangs afgebroken om plaats te maken voor een verse, gebouwd volgens de laatste inzichten uit biomeiler land.
Houtsnipper prijzen in Duitsland zijn behoorlijk hoog, en in de regio Wittgenstein helemaal vanwege de aanwezigheid van een RWE biomassa centrale. Alle biomassa uit de regio kopen ze op, de vraag is hoog, dus de prijzen ook. Ik heb echter voor de vorige biomeiler eens een prijs gewonnen uit handen van de RWE. Dit bracht mij op het idee hen eens te vragen of ze me niet een beetje kunnen sponseren. Een telefoontje en een email was genoeg, ik kreeg 90m3 houtsnipper voor RWE inkoopprijs, nog duur maar goedkoper dan de markt.
Ze gingen voortvarend te werk en binnen een paar dagen kwam er een enorme truck met snippers, die echter onmogelijk het erf op kon. Onverrichter zaken heb ik ze moeten laten gaan naar de RWE biomassacentrale. Op dat moment had ik het idee dat het niet meer ging lukken met de biomeiler, snippers zijn nauwelijks te krijgen voor een redelijke prijs. Ik had bijna twee jaar geleden een houtsnipper- en bioboer gevonden die wel wilde leveren in ruil voor compost, deze man bleek echter failliet. Ook andere leveranciers konden niet leveren voor een acceptabele prijs.
Boven gesloten truck met 90m3 snippers. |
Na enige dagen kreeg ik echter het idee om de RWE te vragen een truck te lossen bij een hackschnitzelboer hier in de buurt. Hij kon dan met een kleinere wagen de vracht hier in twee keer heen brengen. Het werkte, en ik kreeg gelukkig weer alle medewerking van RWE en de andere snipperhandelaar, de eerste 90m3 gemixte loofhout snipper waren hiermee op het laatste moment binnen. Via de buurman Heinz kregen we ook nog gratis 20 kuub snippers van de regio Siegen, daar werd aan de weg gewerkt en het snoeiafval werd ons geschonken, ook een hele fijne meevaller.
Een biomeiler heeft als basis houtsnippers, die zorgen ervoor dat het proces lang en gestaag aan de gang blijft rond de 45-50 graden Celsius. Om de biomeiler nog wat heter te krijgen kun je ook mest toevoegen. De buren hebben ezels en paarden, even verderop is nog een bio kippenboer, en al deze mest hebben we opgehaald en verwerkt.
Als derde ingredient hebben de appelresten van ons appelpluk en pers evenement toegevoegd. En als vierde heeft mijn zwager de tuin winter klaar gemaakt, alle snoeiresten zijn ook in de biomeiler verdwenen.
6 dagen oud |
Het vijfde belangrijke ingredient is water, ik had bedacht onze put daarvoor te gebruiken, maar die bleek bij inspectie half leeg te zijn, het was een hele droge zomer en herfst hier namelijk. Onze krachtige pomp trok de 9 meter diepe put in een halfuur geheel leeg en hij liep niet meer direct vol helaas. Dus toch maar weer net als de vorige keer de hulp van de plaatselijke brandweer gevraagd, gelukkig helpen ze voor een kratje Bosch bier altijd mee.
De bouw van meiler verliep voorspoedig en was ruim voor het donker werd klaar. Dankzij de hulp van Peter Jan, Arie (stichting biomeiler) en Heiner (Native Power) werden alle problemen gemakkelijk opgelost. Aafke verzorgde verder weer een uitstekende gevarieerde catering, door ons allen (15 mensen) zeer gewaardeerd.
Leidingen in de sneeuw |
De volgende dag was het prachtig weer, en hebben we gelijk de slangen aangesloten aan het huisverwarmingssysteem. Via telemetrie kan ik op afstand volgen hoe de biomeiler langzaam warm wordt. Binnen een week zaten we op 65 graden in de kern, en kreeg we 50 graden water binnen, Dat kwam goed uit, want de winter viel snel in en al rap stond de meiler in 20-cm sneeuw bij -5 tot -10. De domper kwam toen ik de temperaturen zag instorten op onverklaarbare wijze. Pas toen wij gisteren na drie weken weer ter plekke waren bleek al rap dat de echte oorzaak het wegvallen van de druk in de leidingen was, er zit ergens een lek en daardoor waren de leidingen leeg.
Omdat alle leidingen aan de buitenkant nog open liggen en gezien het feit dat het constant regende was het moeilijk het lek te vinden. Allereerst heb ik een nieuwe leidingenkast gemaakt, zodat we droog kunnen werken en de leidingen beschermd zijn tegen sneeuw en ijs. Zondagmorgen kon ik duidelijk het lek zien, een van de tyleenkoppelingen zat niet goed vast. Hopenlijk is dit probleem nu verholpen en zijn we klaar voor de winter.
Meten is weten, en analoog maakt het leuk |
De biomeiler is verder voorzien van vier in plaats van drie lagen 200 meter 32mm tyleen slang. Deze lagen zijn in tegenstelling tot de vorige versie niet in serie, maar parallel geschakeld. Elke kring heeft een eigen thermometer en is apart aan en uit te zetten. Drie weken na de bouw op 20 november is de onderste kring het warmst met 52 C, dan een koude laag van 31C, en daarboven 42 C en 44 C temperatuur in de tyleenslangen. De kern is 60 C en vlak onder het oppervlak meten we ook op diverse plaatsen tegen 50 C, het is een prachtige dampende hoop en keurig op gang gekomen.
De koude laag heb ik nu tijdelijk uitgezet en het water dat nu het huis bereikt na 20 meter onder de tuin door te zijn gestroomd is 42 C. Dat is een prima resultaat en ik ben erg blij met het parallelle aansluitsysteem, want nu kan ik veel beter het systeem regelen.
Volgende stap is nu binnen de biomeiler rechtstreeks op de huisverwarming aan te sluiten, zonder buffervat, dat scheelt weer 860 liter water verwarmen.
De bouw, een kraan is essentieel |
Timelapse filmpje van de bouw hieronder.
De pers was ook weer van de partij, getuige deze artikelen:
Drie week oud en nu winterklaar. |
1 dag oud |