Biomeiler na 10 maanden stabiel rond de 55 – 60 graden.
Eind April – Rond 60 graden |
Hoog tijd voor een biomeiler update, de vorige update was in februari.
Sinds de winter rond 10 april toch echt wel over was, en er geen nacht temperaturen van -10 C meer werden bereikt, ben ik aanmerkelijk minder energie uit de biomeiler gaan onttrekken. Dit had gelijk effect op de temperatuur van de biomeiler, langzaam begon deze op te lopen en na drie weken werden weer temperaturen over de 60 C gemeten. Heb zelfs even helemaal geen energie genomen, en toen begon de biomeiler zelfs de 70 C te naderen.
Rond begin mei was de temperatuur in de verwarmde delen van het huis rond de 13/14 graden. Buiten fluctueert het de laatste drie weken van mei tussen de -2 en +17, gemiddeld ongeveer 9 dus. Met deze binnen temperatuur blijft het huis mooi droog en dat merk je. Het is een enorm verschil met voorgaande jaren, en je voelt duidelijk een beter binnen klimaat. Uiteraard heeft het tempierungs warmte afgifte systeem hier ook een grote rol in, ben blij dat het werkt in combienatie met de biomeiler.
begin juni (Stunzelfest) |
Inmiddels is het eind augustus en de biomeiler is stabiel rond 50 a 60 graden. De bult is inmiddels aardig gekrompen, en dat heeft geresulteerd in een verzakking van de tyleen-slangen, die op zijn beurt de biomeiler-thermomterdraad hebben doen breken. Nu kunnen we dus niet meer zien bij de bult zelf hoe warm deze is, gelukkig kan ik nog wel van het binnenkomende water de temperatuur meten, en daar gaat het natuurlijk om. Bij de volgende moeten we nog beter letten op deze verzakkingen en hiermee rekening houden bij de bouw.
Tomaten |
Met de biomeiler is het uiteindelijk de kunst de energie afname nooit meer te laten zijn dan de hoeveelheid energie die de biomeiler kan leveren op een ieder moment. Dit vereist een nieuwe soort sturing die ik samen met mijn zoon en Stichting Biomeiler aan het ontwikkelen ben. Komende winter gaan we hiermee preciezer het vermogen meten door middel van temperatuur sensoren in de aan- en afvoer van warm biomeiler water, en we plaatsen sensoren in het afgifte systeem plus we installeren een pompsnelheidsmeter. Met deze gegevens kunnen we ieder moment het vermogen van biomeiler bepalen, en daarmee de maximale afname regelen.
Voor dit ontwikkeltraject is een eindeloze hoeveelheid geduld en doorzettingsvermogen nodig, te meer omdat we dit naast ons gewone werk en studie doen, maar we komen er!
Oost Indische kers |
Mijn grote hoop is nu dat de biomeiler het nog genoeg vermogen heeft om ons nog een winter door te helpen. Zoals het er nu naar uit ziet gaat dit lukken. Met Stünzelfest 2016 kunnen we dan top kwaliteit compost gaan verkopen. U kunt nu al vast reserveren.
Mid winter 2014/2015 |