De keuken nadert de voltooiing
Sinds mei is de nieuwe keuken alweer in gebruik, maar af is deze nog niet te noemen. Zoals met alle projecten in ons Gasthaus heeft ook dit project weer een lange doorlooptijd. Gelukkig zijn we inmiddels in de afwerkfase terecht gekomen.
Het project lag enige maanden min of meer stil omdat we wachten moesten op het aanrechtblad, de elektricien en de tegels. Verder vertraagden leuke reisjes naar Schotland, Normandië en Tsjechië de boel en allerlei medisch gedoe met mijn oog waren ook niet bevorderlijk. En dan was er nog een houtkunstfestivalletje in onze tuin dat de nodige aandacht vroeg. Het goede nieuws is dat de reisjes inspirerend waren en dat het met mijn oog ook weer stukken beter gaat. De kunstenaars zijn weer weg en er is weer tijd om te klussen.
Toen het aanrechtblad geleverd was hebben we een heel weekend besteed aan het plaatsen er van. Het aanrecht heeft verschillende dieptes van 62 tot 82 cm en overal scheve muren. Bovendien moest er een dubbele wasbak en inductie kookplaat worden geplaatst. Dat vereiste nogal wat precisie zaagwerk en kwam de ervaring van Bert goed van pas.
Een volgend weekend is besteed aan het plaatsen van de roze tegels. Het tegelen gaat steeds beter dankzij de uitvinding van de laser en alle ervaring inmiddels opgedaan in dit huis. Kon geen tegelzetter vinden, ben het toen maar zelf gaan leren. De samenwerking met andere Bert verliep zo goed dat we de firma FraBer, voor al uw tegelwerken, zijn begonnen. Ik ben best tevreden over het resultaat.
De elektricien is ook geweest en heeft de meterkast uitgebreid met extra stoppen, een drie fasen aansluiting voor de inductiekookplaat, zekeringen voor afwasmachine en oven. Nu we op inductie overgaan zijn we compleet van het gas af, geen gedoe met gasflessen meer. Oorspronkelijk hadden we een gasgeiser en gaskookstel, alles met gasflessen, want een gasaansluiting is hier niet. Volgens de elektricien is onze huidige ondergrondse stroomaansluiting blijkt behoorlijk zwaar, sterk genoeg voor inductiekookplaat, elektrische oven, elektrische doorloopgeiser, boiler en elektrische auto. Fijne meevaller, wel jammer dat de stroom 41 cent de kilowattuur kost.
Trendy
De 60’s kleurtjes roze, geel en blauw blijken helemaal in, zelfs Apple en Google leveren hun nieuwste telefoons in deze kleuren. De tweedehands 60’s keukenkastjes die hieronder rechts op de foto staan blijken in retro winkels voor meer dan 1600 Euro te koop. Ook de rommelige, kleurige en drukke indeling blijkt weer trendy onder de naam: ‘Cluttercore’: the anti-minimalist trend that celebrates mess. Aafke had weer een vooruitziende blik voor trends!
Afwerken
De witte kastjes hierboven worden nog geschilderd in de 60’s kleurtjes. Verder moeten we nog wat met de eikenbalk die in het zicht is. Helemaal donker beitsen, in de kleuren van de originele inbouwkasten en de deur?
De tegelvloer is origineel maar niet helemaal meer glanzend te krijgen, de tegels zijn poreus en versleten. Ook komt er een stukje tekort links bij het aanrecht. De vraag is laten we dit zo ? Valt het nog op te knappen? Of gaan we er nieuwe tegels overheen doen met vloerverwarming ?
Dan hebben we nog de Siegherd, een typische Duitse houtkachel waarop je kan koken. Deze “herd” wordt bloedheet en er kunnen hele grote pannen op. Ideaal bij het koken voor grote groepen en voor het snel opwarmen van de keuken. Inmiddels is de muur achter deze kachel recht gestuct en kan ook hier betegeld worden door de firma FraBer.
Rechts naast de haard, waar nu het koffieapparaat staat, is het plan om een barretje te maken. Onder het barretje moet dan nog een kastje komen voor de grote pannen bedoeld voor de haard.
Ondanks dat de keuken nog niet af is, is het nu al een hele fijne plek om te verblijven. Het is een aangename grote ruimte en je hebt mooi uitzicht over de tuin. We hebben al in januari hier voor het eerst gekookt en aangezeten, we hebben al brood gebakken en met Pinksteren aten we er met een hele grote groep, het paste precies. Lekker met zijn allen koken, aan de bar hangen en relaxen, we gaan hier nog heel wat fijne momenten beleven.