Voorzetramen of zijn het achterzetramen?
Ter voorbereiding op een warmtepomp, zijn we al tijden bezig met het steeds verder verlagen van het energieverbruik. Zo isoleerden we het trappenhuis, plaatsten we dubbel glas en gingen we tocht te lijf. Afgelopen week hebben we de woonkamer nu voorzien van voorzetramen en dit werkt bijzonder goed.
Uit het dubbel glas experiment weten we dat het heel veel werk is om het bestaande 3 mm glas te vervangen door dubbel HR++ glas. Er moet heel wat worden aangepast om dit glas in de bestaande raamkozijnen te krijgen. De hoeveelheid tijd die dit kost is eigenlijk te veel, bovendien worden de ramen zwaar en dik en is er daardoor kans op uitzakken.
Alternatief zijn voorzetramen, deze isoleren natuurlijk minder dan echt dubbel glas, maar zijn stukken eenvoudiger te monteren. Enige tijd terug experimenteerden we met de 12 Ambachten voorzetramenmethode. Hier wordt een houten frame op het bestaande raam geschroefd. Dit klinkt simpel en eenvoudig maar blijkt in de praktijk ook een hoop werk. Echt handig is het ook niet, want de ramen kunnen niet zonder schroeven draaier weer los om er tussen schoon te maken.
Handige en praktische voorzetramen
Na een lange zoektocht is nu gekozen voor een systeem met aluminium profielen die wel open kunnen. Dit is fijn omdat je dan tussen de ramen kan schoonmaken en eventueel condens kan verwijderen. De aluminium profielen zijn stevig, licht van gewicht en door de rubbers en knevels sluit het geheel goed af.
De profielen zijn besteld in Nederland en zijn keurig op maat thuisbezorgd. Wel jammer dat de desbetreffende firma alleen de strips verkoopt en ze niet kan leveren met glas. We waren daarom genoodzaakt zelf het glas te bestellen bij de firma Schindler in Siegen. Di is dezelfde firma als waar ook het glas van de tochtsluis vandaan kwam. Brengen kwamen ze het helaas niet, dus we moesten zelf met de auto de 21 glasplaten gaan halen. Dat was wel even een projectje op zich, want hoe zorg je dat ze heel overkomen? Piepschuim en ook de ruim voorradige bierkratten in de kelder brachten uitkomst. Kwestie van goed beladen!
Montage
In de woonkamer hebben we zeven vensters, bestaande uit twee verticale ramen en één horizontaal bovenluik. In totaal moeten we dus drie maal zeven voorzetramen plaatsen. Ik zeg wel steeds voorzetramen, maar omdat we ze aan de binnenkant plaatsen zijn het strikt naar de letter van de wet dus: achterzetramen.
Ieder raam moest apart worden bemeten, want de ramen zijn net niet helemaal identiek en ook de scharnieren op de aluminium strips zitten net niet overal op hetzelfde punt. Ook moest de middensluiting worden afgezaagd, want anders past het aluminum profiel er niet langs. Tenslotte moesten alle bovenluiken worden voorzien van een klosje voor de sluiting, want die komt door de profielen nu 18mm naar binnen.
Volgende stap is het 4 mm dikke glas in het U-vormige rubber te drukken. Daarna moet het glas en rubber in het aluminium profiel worden geperst. Past allemaal precies maar is een heel zwaar klusje, zeker als je 21 ramen moet, bestaande uit vier profielen. Heb een hoop zeep sop gebruikt om het soepel te laten verlopen. Bijna iets te soepel toen een hele ruit bijna uit mijn handen schoot.
Zodra het glas en profiel in elkaar zit kan het geheel op het oude raam worden geschroefd. Als laatste gaat dan het afsluitings P-profiel erin, die zorgt dat het allemaal tochtdicht is.
Resultaat
Het resultaat is mooi en je ziet het amper, de voorzetramen vallen helemaal weg tegen het oude raam. Ook is het, door sommigen geliefde, effect van oud glas behouden. Fijn is ook dat de achterzetvensters makkelijk open kunnen, zodat ze schoongemaakt kunnen worden.
De achterzetramen werken goed, dat is te merken aan het feit dat de woonkamer ’s nachts stukken minder afkoelt dan voorheen en de ramen zijn niet meer beslagen. Als je nu ’s avonds bij het raam zit voel je niet meer de kou op je afstralen. Verder hoor je nu veel minder geluid van buiten en hoor je de auto’s die buiten voorbij rijden nauwelijks meer. (tekst loopt verder onder foto)
Besparingen voorzetramen
Ik kan helaas geen precieze cijfers geven maar volgens de dubbel glas promotie site besparen voorzetramen evenveel als standaard dubbel glas (dus niet HR++). Letterlijk claimen ze: “De U-waarde van een voorzetraam is vergelijkbaar met standaard dubbel glas, namelijk rond de 2,7. Dit is een stuk beter dan enkele beglazing, de U-waarde hiervan is 5,7.”
Voor ons telt voornamelijk dat het nu stukken langer duurt voordat de warmte uit de woonkamer verdwijnt. Een aantal dagen op rij werden we afgelopen week blij verrast doordat de woon/eetkamer nog steeds 19+ C was bij het ontbijt. Warm genoeg om de kachel niet aan te hoeven maken.
Wat kostte het ? Profielen: € 1200,- (Pieterman) en glas € 235,- (Schindler Siegen), prijzen inclusief 21% en 19% btw. Best wel een grote investering, maar dit gaat zichzelf zeker terugverdienen op termijn.
De enige wens die ik nu nog heb is om eens te onderzoeken met een infrarood camera wat de warmteverlies verschillen met en zonder voorzetramen nu echt zijn.
Update Dec 2020: Inmiddels zijn alle ruimtes voorzien van voorzetramen.
Gaaf Frank!
Ook leuk dat profielen dezelde kleur hebben als de ramen – daardoor vallen ze inderdaad niet erg op . . of moesten jullie die ook nog zelf op kleur brengen
ramen staan nog in de grondverf, en de profielen zijn wittig.
Netjes en warmtebesparend Frank Voorzetramen bestaan heir nog in veel oudrehuizen dus niet ouderwets maar een geld besparende voorziening.Zal je wel degelijk merkeen in de komende wintermaanden en of de herfst.Ik wens julli veel geluk met het steeds beter wordende Gasthuis in Stünzlerland.Ik kom nog wel een keer kijken hoe het is geworden.Groeten uit Noorwegen.van Hubertus
Bestel een groet aan de andre bekenden en buren.