Keukenmuur doorbraak
Toen we het huis betrokken in 2012 werd er al geroepen: “die muur moet er uit!”. Maar pas in in oktober 2021 is de eerste start gemaakt met het keuken project en in november was het half af, daarna kwam het project meer dan een jaar stil te liggen. Al die tijd hikten we aan tegen “de doorbraak” van de muur tussen de bestaande keuken en de voormalige voorraadkamer en veekeuken. Diverse bouwteams zouden in 2022 langskomen om te helpen met deze muur doorbraak, maar om diverse uiteenlopende redenen gebeurde dat allemaal niet. Op 14 januari 2023 was het dan zover, met een club van zeven aanpakkers is het keukenproject weer een enorme stap verder, een doorbraak!
Voorraadkamer en veekeuken
Op de tekening hieronder zie je situatie van de grote verbouwing in 1912. De twee rode kruisjes is de oude buitenmuur. De andere rode muren zijn de nieuwe muren waarmee het huis toendertijd flink is vergroot. Er kwam een “Sp kammer”, wat denk ik de voorraadkamer of “Speisekammer” was. Verder is er de “Viehküche, oftewel de veekeuken. Tussen de keuken rechts en de voorraadkamer kwam een deur. Deze deur was dichtgemetseld toen wij honderd jaar laten in 2012 het pand kochten.
In de nieuwe keuken betrekken we de voorraadkamer, veekeuken bij de bestaande keuken. Vlak achter de schoorsteen komt een nieuwe muur, zodat er ook een soort van bijkuken komt.
Bij het opzoeken van wat een Viehküche nu eigenlijk is, stuitte ik op een artikel over ons eigen huis, grappig nooit eerder gezien. Maar ook: “In der Viehküche stand auch der „Schweine- oder Schüetelpott“, in dem Schweinefutter gekocht oder beim Schlachten Würste gebrüht wurden oder auch Wäsche gekocht …”
Voorbereiden muur doorbraak
Als je de keuken gaat verbouwen kun je niet meer koken, dat is niet handig. Gelukkig hebben we daarom in kamer 1 al enige jaren geleden een appartement met keuken gerealiseerd die nu goed van pas komt. Dergelijke projecten duren bij ons maanden en dan is het handig dat er een backup is.
We beginnen de klus met het ontruimen en afbreken van de huidige keuken. Daarna het afsluiten van de bestaande keuken kraan en afvoer. Daarvoor moeten we in de kelder op het oude olievat de leiding afdoppen. In de nauwe ruimte kun je amper bewegen en de klus wordt daarom liggend uitgevoerd. Eenmaal ter plekke blijkt er al een afsluitkraan te zitten uit 1972, die het zowaar ook nog gewoon doet. Een flinke meevaller dus. Slechts een paar uur waren er nodig om alle voorbereidingen uit te voeren, we liggen voor op schema en beginnen dezelfde dag nog aan de muur doorbraak.
De muur doorbraak en een hartverzakking
Voordat we de muur doorbreken moeten we weten waar we moeten stutten. In 1912 is de toenmalige achtermuur al doorbroken en alleen de eikenhouten draagbalk van de eerste verdieping zit er nog. Deze balk lijkt te leunen op de de huidige keukenmuur die we willen verwijderen. We gaan deze muur vervangen door een dikke eiken balk verkregen via buurman Heinz. De eikenbalk komt te rusten op houten staanders bij de huidige buitenmuur en het restant van de tussenmuur.
We bepalen waar de stutten moeten komen en leggen dan eerst de zware eiken balken op hun plek, zodat we niet later deze achter een stut moeten wurmen. Nadat de balken op hun plaats liggen, worden de stutten gesteld. Hierna verwijderen we al het steen en leem en laten het alleen de houten vakwerk balken zitten.
Daarna bepalen we welke balken niet dragend zijn en weg kunnen, zodat we werkruimte krijgen en nog een extra stut kunnen plaatsen. We plaatsen de nieuwe staanders en zagen alvast de nieuwe drager op de juiste lengte.
Eén voor één worden vervolgens de te verwijderen balken eruit gezaagd, gaat allemaal prima. De laatste balk is natuurlijk het spannendst, maar ook deze gaat er gemakkelijk zonder problemen uit. Dan plaatsen we met zes sterke kerels de loei zware balk op de nieuwe positie en zetten deze vast. Vervolgens heel langzaam de stutten een voor een losdraaien en goed luisteren of we geen gekraak horen. Gaat allemaal prima en we zijn allemaal blij dat de hele operatie zo makkelijk verliep.
Ter controle zetten we de laser aan en zetten een merkstreep om te checken of er verzakking ontstaat. Koffie! Na de koffie, 2 cm verzakking…. ik krijg zowat een hartverzakking…. Geintje van mijn maten. Ze hadden, terwijl ik niet keek, de laser verzet. 🙂
Opbouwen
Na de doorbraak kunnen we weer gaan opbouwen. En omdat we met een hoop mensen zijn gaat dat in hoog tempo. De bouwmarkt wordt leeg gekocht, het oerlelijke oude verzakte en kapotte plafond wordt achter een nieuw strak plafond weggewerkt. Een nieuwe tussenwand naar de bijkeuken wordt geplaatst en elektriciteit wordt aangelegd.
In de antieke vloer ontbreken door de doorbraak, tegels op de plek van de voormalige tussenmuur. Het geluk wil dat exact dezelfde tegels in de oude moestuin blijken te liggen. Deze tegels er uit gehaald, keurig schoongemaakt en blijken precies te passen op de plek van de muur. Op de plek van de voormalige dichtgemetselde deur blijken de tegels nog gewoon te liggen en in prima staat. Het zijn niet de best glanzende tegels meer na 110 jaar, maar wel karakteristiek en voorlopig laten we nog maar even liggen.
De nieuwe keuken
Al onze projecten doen we zo veel mogelijk met gerecyclede materialen, dus gingen we opzoek naar tweedehands keukens. Een jaar geleden vond ik een prachtig 60’ies keuken vlakbij in Bad Laasphe op E-bay Kleinanzeigen. We moesten deze keuken zelf demonteren en al gauw bleek dat lang niet alles bruikbaar was en ook nog een hele kleine keuken. De kleurstelling en stijl was hiermee wel gezet, maar het geheel te klein voor de nieuwe grote keuken.
De tweede keuken is gevonden door mijn zus in Uithuizen, lekker in de buurt…. not. Maar wel mooi gratis af te halen. Dus toog ik met Bert en een grote bus naar het hoge noorden om deze luxe keuken te demonteren en op te halen. De keuken is behoorlijk compleet met met inductiekookplaat, elektrische oven, magnetron, afwasmachine, koelkast en heel veel kastjes en laadjes. Ook is alles gasloos, precies wat we willen, er is immers geen gas in Stünzel en bovendien moeten we sowieso stoppen met fossiel gas.
Het mooie is nu dat de Groninger keuken geen draaikast heeft maar de Bad Laaspher keuken wel. De twee keukens passen prima bij elkaar en er zijn ook nog genoeg kastjes over over de nieuwe bijkeuken in te richten.
Helemaal gratis was de keuken nu ook weer niet, want de rit was 970 kilometer, de bus reeds 1 op 4,5 diesel en diesel kostte in Duitsland maar liefst 2,19 per liter. Daar bovenop kwam nog een – 8 kilometer te hard – flitspaal ter waarde van 78 euro.
Als de kastjes eenmaal staan komt er een betonnen blad op, daarover later meer. Eerst de ruimte afstucen, verven en afwerken.
We kijken terug op een zeer productieve en gezellige week met lekker eten en gezellige napraat borrels tot diep in de nacht.
Nog wat actie foto’s hieronder.
Ik zie mezelf niet 1x op de foto’s. Bedankt hé!
Moet je toch beter kijken… in de actie foto’s sta je. Maar op een of andere manier stond je maar 1x op de foto… heb je wel wat gedaan?
Wat een gelukkie met de tegels, wie wat bewaart heeft wat!
Wat een geweldig verhaal weer. Met mazzel en goed vooruitdenken kom je een eind, dat blijkt maar weer 🙂
Tjonge weer lekker bezig maar hoe is het nu of heeft frank last van een schrijvers blokkade
want zolang met de nood keuken lijkt me geen doen.
groet
jb Andijk
Hoi JB, ik ben toevallig net bezig mer een bloggie over de keukenvorderingen. Stay tuned.