Kappen van oude bomen niet alleen een Nederlands probleem
In Nederland lijden we tegenwoordig aan een ongekende kapdrift, iedere boom schijnt om te moeten en helemaal bomen die al wat ouder zijn. Er is geen respect meer voor oude bomen, men ziet niet meer hoe mooi ze zijn en hoe ze bijdragen aan het leven in het algemeen. Bomen worden voornamelijk nog gezien als overlast gevende objecten en op zijn best nog als bron voor brandhout. Ook in het naburige Bad Berleburg wil men vooruit in de vaart der volkeren en wil men het oude historische pleintje voor het Schloss vitaliseren. Zodra gemeenten dat soort woorden als ‘vitaliseren’ gaan gebruiken, weet je als burger dat er dan vooral aan parkeerplaatsen en kettingzagen wordt gedacht. Zo ook in dit geval, de elf 140 jaar oude linden en vredeseiken moeten worden gekapt. Daarvoor in de plaats komen andere bomen, maar die bomen zijn altijd kleiner en krijgen in de tegenwoordige tijd nooit meer de tijd om zelf oud te worden. We gaan nu naar een tijd toe waarin kinderen niet meer weten wat een oude statige boom is, ze kennen alleen nog van gemeentewege goedgekeurde kleine boompjes die vooral weinig overlast veroorzaken.
Bomen zijn belangrijk!
We schijnen tegenwoordig blijkbaar te vergeten dat bomen belangrijk zijn en onze zuurstof produceren, een huis zijn voor vogels en insecten, de lucht zuiveren van bijvoorbeeld fijnstof, voor afkoeling van de stad zorgen, erosie tegengaan, water vasthouden, schaduw geven, biodiversiteit, CO2 vasthouden en daardoor klimaatverandering tegengaan en aan het einde van hun leven kostbaar bouwhout geven. Linden zijn ook nog eens zeer goede drachtbomen voor bijen. Bijen die het ook al moeilijk genoeg hebben.
Waarom praten we niet over deze voordelen ? Waarom gaat het alleen over vallende takken, blaadjes op de stoep, zaadjes op de lak van de auto ?
Bomenvriend
Onze buurman Heinz is de grootste bomenvriend die er is en het slopen van de bomen aan de Goetheplatz gaat hem zeer aan het hart. Volgens Heinz is het gezegde in de regio dat een Linde 300 jaar groeit, dan 300 jaar leeft en daarna 300 jaar oud is, zo’n boom gaat 900 jaar mee! Op veel pleinen stonden vroeger linden, mensen dansten eronder, zaten op terrassen en leefden er generaties mee. Waarom moeten wij dit ‘vitaliseren’ ? Als je al iets wilt vitaliseren zet dan de auto’s eruit en herstel het pleintje als pleintje in plaats van de huidige halve parkeerplaats.
Enige tijd geleden vroeg Heinz Jessica al om wat foto’s te maken van de huidige situatie. Vandaag kwam hij vragen of ik kon helpen met het maken van een handtekeningenposter, wat ik natuurlijk direct gedaan heb, ook mij gaat het aan het hart dat er overal prachtige bomen worden gekapt. Daarnaast heb ik er gelijk maar een online petitie bij gemaakt, want ook dat is tegenwoordig in Duitsland sterk in opkomst. Nu maar hopen dat het helpt en het pleintje blijft bestaan in al zijn historische glorie.
Presse
WDR Sendung: Aktivisten ketten sich an Berleburger Bäume
Zeitung:
morgen frank je hebt gelijk de functie van bomen wordt tegenwoordig niet meer gezien helaas.
de huidige oplossing voor de de klimaat problemen in allerlei idiote maatregelen die niet of onvoldoende gaan werken.
in plaats wat van te kijken wat we de planeet en de bewoners aandoen met de ongebreidelde hout kap of nu hier is of de regenwouden of zon mooie lindeboom.
de burgemeester beseft schijnbaar niet daar dat met de kap van deze boom het leefklimaat van het dorp ernstig wordt aangetast de lucht kwalitijd sterk achter uit gaat.
de smoes maar we zetten weer bomen terug ja die hebben jaren nodig om het zelfde te bereiken wat deze 1 boom nu doet
hoop dat de actie van jullie wat uithaalt succes
Jb Andijk
Bedankt Jack!
Helaas is dit nodig, ik had verwacht dat bomen in die boomrijke omgeving een hogere status hadden.