Inmiddels is het traditie: het mannenweekend
hakken en zagen |
We doen heus ook wel eens wat anders in het Gasthaus dan met biomeilers in de weer zijn. Zo hadden we afgelopen weekend een mannenweekend georganiseerd, en je weet mannen gaan echt niet stil zitten en thee leuten, nee er moest wat gedaan worden, en daarna als beloning natuurlijk lekker eten en drinken. Zo zitten mannen namelijk in elkaar, eerst lekker iets fysieks doen en daarna relaxen.
Voor het mannenweekend had ik dus alle zware klussen opgespaard, en omdat we nu met negen man waren konden we lekker veel doen. Belangrijke gereedschappen voor zo’n weekend: kettingzaag, pikhouweel, voorhamer, kloofbijl, lasapparaat. Terwijl we bezig zijn houden we ons onderbewust alleen bezig met wat mannen het aller belangrijkst vinden: wie heeft de grootste, dikste, langste, zwaarste. En als we klaar zijn gaan we lekker napraten onder het genot van heerlijke stamppot, liters bier en lekker fikkie stoken.
De schuren verder stabiliseren met stutten
Het plan en de cijfers |
Tijdens het vorige mannenweekend kennis gemaakt met Luuk, iemand die alles weet van staal. Hij was niet de eerste die me er op wees dat de stalen draagbalken in de koestal hun beste tijd hadden gehad. De jaren lange lekkages en het vocht van de koeien zelf hebben er voor gezorgd dat de H-balk een stuk minder draagkracht heeft dan in 1912. In het vorige mannenweekend is de nog resterende draagkracht nauwkeurig berekend, rekening houden met de roest laag. Er is gelukkig niet direct kans op instorting, maar met een meter sneeuw op het dak wordt het anders. Daarom is besloten om drie extra stalen dragers onder de balk te zetten. Twee staan bij de muren, want we kunnen niet zien hoe de H-balk er in de muur aan toe is. In het midden tussen de muur en de huidige staander komt de derde stut.
Behalve deze stalen staanders in de koestal plaatsen we ook nog een houten stut in de achterste schuur. Dit om verder verzakken te voorkomen, of in ieder geval te vertragen totdat we daar serieus aan de gang gaan.
Stutten |
Houthakken en opruimen
Overal rondom het huis en in de schuren lagen nog restanten boomstammen die nog gekloofd moesten worden. Echt de ideale klus voor een weekend als deze. Lekker even uitleven met kettingzagen en kloofbijlen, en daarna een mooie houtstapel maken. Inmiddels ligt er nu brandhout genoeg tot 2016 met het huidige stooktempo.
Nu de winter nadert hebben, en het buiten nog best lekker was, hebben we de geul met de buizen naar de biomeiler dichtgegooid. Dit was echt een hele zware klus, omdat de grond hier bestaat uit zware zeer plakkerig leem met heel veel stenen. Met een schep begin je niks, alleen een pikhouweel werkt, maar zelfs dan is het zwaar door buffelen. Net voor de geul dicht ging was er nog een mooi moment om tevens ook een nieuwe aardleiding voor de nieuwe stoppenkast in de geul te leggen.
En omdat Jeroen nog steeds energie over had na de sleuf-dicht-gooi-werkzaamheden heeft hij ook nog zo goed en zo kwaad als het ging de voortuin weer wat geëgaliseerd. Allemaal heel leuk zo’n biomeiler, maar het kost je dus wel je voor tuin, moeten we nog maar eens iets op verzinnen.
Werkbank |
Op de hooizolder heeft Bert een nieuwe grote werkbank gebouwd, en gelijk in gebruik genomen om het biomeiler-aansluitingen-kastje verder af te maken. De elektriciën kwam ook nog langs met de nieuwe stoppenkast, dus ook qua stroomvoorziening gaan we nu langzamerhand een nieuwe fase in. Er gebeurt in z’n weekend zo veel, dat ik wel haast nog een keer heen moet om te kijken wat er allemaal gedaan is.
Inmiddels is het mannenweekend nu een mooie traditie! Leuke is dat de groep ook steeds groter wordt en in dit tempo (paar keer per jaar), zitten we over een jaar of wat met een behoorlijk club. Het was in ieder geval weer een fantastische ervaring met top catering, en jullie weten het “Whatever happened in Stünzel stays in Stünzel”. Niet dat er ook maar iets is gebeurd wat het daglicht niet kan verdragen, maar we laten de vrouwen graag in de waan. Tot volgende keer mannen!
Hakken, zagen, egaliseren |
De levensgenieters |