Het hooischuur dak gered van de ondergang
Onverwacht veel hulp gekregen en daardoor een flinke slag kunnen maken met het dak van de hooischuur. Was ook wel nodig ook, want afgelopen winter had hem geen goed gedaan, het instortingsgevaar was veel groter dan gedacht.
Het rechter gedeelte van het huis, dat met die lelijke stenen, is de oude hooischuur. De hooischuur bevindt zich boven de oude koestal. Nu is het de bedoeling dat de lelijke stenen weer mooi vakwerk gaan worden, maar voordat we daaraan gaan beginnen moet eerst het dak en dan met name de dakuitbouw (Gaube) weer waterdicht gemaakt worden. Verder moet er wat gedaan worden aan de draagbalk die het hele hooischuurdak ondersteunt en door jarenlange lekkage al geknikt is en er behoorlijk slecht uit ziet.
Behoorlijke rotte draagbalk |
Echter voor je begint met opbouwen zullen we eerst het werk moeten voorbereiden door de oude rotte delen te verwijderen. Nu zit het dak en alles wat er bij hoort tussen de acht en twaalf meter hoogte, daar volstaat een huis tuin en keuken trapje echter niet meer, en ook de gemiddelde ladder blijkt ernstig te kort. Een steiger aan de binnenkant hebben we nodig, zodat we van binnen uit de rotte delen kunnen verwijderen. Ook hier weer complicaties want de bodem van de hooizolder is zwak en er zijn al diverse mensen plaatselijk doorheen gezakt. Er zal dan ook eerst een vloer gemaakt moeten worden waarop dan later een steiger gezet kan worden.
Nu wil het toeval dat ik vrij onverwacht hulp krijg van zes slimme en sterke kerels. Ik en mijn zoon hebben namelijk een bijdrage geleverd aan een geweldig nieuwe barbecue: de Bijqu en als tegenprestatie komen zij nu ons weekend helpen. Ik heb vorige week nog snel materialen geregeld om een flinke slag met de hooischuur te kunnen maken met behulp van deze ploeg.
Vloertje leggen |
Vrijdagmiddag om 14:00 uur arriveren de hulptroepen en nadat iedereen even lekker een bakje koffie met de onvermijdelijke Kuchen heeft gehad beginnen we om 15:00. En hoe….., wat een tempo en energie, twee uur later ligt er een werkvloer in de halve hooischuur. Genoeg om veilig verder te kunnen werken in de hoogte, door de vloer zakken kunnen we niet meer. Als (tijdelijke werkvloerplanken gebruiken we de restanten van de verzaagde boom, die we vorig jaar gekregen hadden van de graaf.
Volgende stap is een plateau te maken in de rotte uitbouw, zodat we van daaruit de rotte delen kunnen verwijderen. Ook dit wordt in geen tijd voor elkaar gemaakt, en om 19:00 is het klaar, echt ongelooflijk snel. Omdat de muur met die lelijke stenen een gevaar op zich is, gebruiken we die helemaal niet meer voor ondersteuning. We lossen dit op door voor de muur lange balken te plaatsen en daarop een dwarsbalk. Daar over heen dan weer 5x8cm balkjes en daarop weer planken van het plateau.
Tijd voor een welverdiende overheerlijke maaltijd gemaakt door Aafke, Anne en de kinderen. Heerlijk eten en gezellig natafelen met zijn dertienen, altijd leuk en een van de mooie belevenissen van dit project. Iedere keer leren we weer nieuwe interessante en leuke mensen kennen, dat geeft echt heel veel energie.
Plateau bouwuen |
Tweede plateau nodig om een aantal ombereikbare moeren vast te draaien |
Volgende ochtend om 07:00 opgestaan zodat we om 08:00 mooi aan de slag konden. Behalve het inpandige plateau en de steiger buiten, hebben we ook nog de beschikking over een zogenaamde “Hubsteiger” in het Nederlands een verreiker genoemd. Ik dacht dat het wel de hele ochtend zou kosten om de boel af te breken, echter om 09:20 was alles schoon kaal. Houtwerk was dermate rot dat je het er zo uit kan pakken. De nokbalk van de uitbouw steunde nog slechts op een zwaar doorgebogen plank, echt een wonder dat alles niet al veel eerder ingestort was.
Na het slopen, koffie, broodjes, Kuchen en bedenken wat de volgende logische stap zal zijn. Want op de grond kan je wel leuk bedenken wat je gaat doen, op 10m hoogte met je neus op de doorzakkende draagbalk, blijkt deze toch net even wat rotter dan gedacht. Besloten wordt een 14x18cm balk naast de rotte balk te plaatsen zodat deze het gewicht van het dak kan overnemen. Zo’n balk is best zwaar, en dan blijkt de verreiker toch nog handig, om als kraan te fungeren. Verder de verreiker in het geheel niet nodig gehad, maar omdat hij er toch stond hebben we er maar even mee gespeeld om leuke foto’s te nemen.
Het plaatsen van de balk ging ook voorspoedig, nu komt echter het moeilijkste, het dak proberen op te krikken en dan weer te fixeren op de nieuwe balk. Daarvoor verlengen we de rotte spanten zodat we er een lier onder kunnen plaatzen op het plateau. Dan gaan we draaien aan de lier. Heel langzaam draait de lier rond, en iedereen wordt doodstil, je hoort het spant kraken en langzaam gaat het dak omhoog. Na 10 cm stoppen we, en wordt er een blok geplaatst om de boel te fixeren.
Langzaam draaien aan de lier |
Driehoekig blok geplaatst |
Ruim voor schema, is de uitbouw ingepakt in dekzeilen, en kan de schuur gaan drogen want nu kan er geen water meer naar binnen. Volgende fase, de lelijke muur er uit halen en daarna nog een goed weekend prikken om het vakwerk te plaatsen. Ben echt heel blij met de vorderingen, er is echt een flinke hobbel genomen, en ik had eigenlijk niet verwacht dat het zo snel zou gaan.
’s Avond lekker “grillen”, hoe kan het ook anders met de de mensen van Biqju, en daarna kampvuur, lekker de verse rotte delen van het dak opstoken. Zondag helemaal een relax dag met verse broodjes en heerlijke taart die Reinier in Bad Berleburg bij de Konditorei gehaald heeft.
Balkje liften…. leuk speelgoed |
Nieuwe balk in positie |
zo frank dat gaat lekker zeg zo zie je maar vele handen maken licht en snel werk
wat zal het opknappen de stenen muur ook is geslecht en vervangen voor het vakwerk
ben benieuwd
jb andijk